warzywa dyniowate

  • Warzywa dyniowate należą do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Odznaczają się długimi łodygami, które płożą się lub wspinają za pomocą pędów bocznych przekształconych w wąsy.
  • Do warzyw dyniowatych zaliczamy:
- ogórek siewny (Cucumis sativus)
- dynia olbrzymia (Cucurbita maxima)
- cukinia (Cucurbita pepo convar. giromontiina)
- patison (Cucurbita pepo var. patisoniana)
- melon (Cucumis melo)
- arbuz (kawon) (Citrullus lanatus)

  • Do gatunku dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) zaliczamy jej odmiany botaniczne. Są to:
cukinia (Cucurbita pepo convar. giromontiina) o wydłużonych, smukłych owocach w kolorze żółtym lub zielonym

- patison (Cucurbita pepo convar. patisoniana) o owocach w kształcie dysku i karbowanej krawędzi, które mogą mieć kolor kremowy, zielony, żółty lub fioletowy

  • Warzywa dyniowate pochodzą z ciepłych rejonów świata, w związku z czym mają wysokie wymagania cieplne. Arbuz i melon powinny być uprawiane pod osłonami, a reszta warzyw dyniowatych doskonale rośnie w gruncie. Optymalna temperatura do wzrostu wynosi 20 - 28°C. Długotrwałe spadki temperatury do 4°C powodują uszkodzenia roślin, zaś spadki temperatury do 0°C powodują całkowite zamieranie roślin!

  • Rośliny te można uprawiać z siewu (dynia, ogórek, cukinia) lub z rozsady (dynia, ogórek, cukinia, patison, melon, arbuz).

  • Ogórek siewny (Cucumis sativus) wprawdzie ma niewielką wartość odżywczą - 95% jego masy stanowi woda - jednak ze względu na walory smakowe oraz możliwość konserwowania ogórek jest jednym z najpopularniejszych warzyw ogrodowych (aby ogórki były dostępne przez cały sezon, warto je wysiewać co 2 tygodnie aż do początku czerwca).
  • Dynia olbrzymia (Cucurbita maxima) to warzywo o dużej wartości odżywczej. Zawiera znaczne ilości węglowodanów, witaminy A oraz związków mineralnych w tym: wapnia, fosforu i żelaza.
  • Dynia piżmowa (Cucurbita moschata) ma owoce okrągłe lub wydłużone w kształcie tykwy. Miąższ dyni jest ciemnożółty, pozbawiony włókien, słodkawy o piżmowy zapachu. Owoce dyni piżmowej zawierają znaczne ilości błonnika, karotenu, witamin: A, E, C, B, fosforu, żelaza, wapnia, magnezu, potasu i manganu.
  • Melon (Cucumis melo) to warzywo dyniowate zawierające witaminy C, B, karoten, wapń, fosfor i żelazo. Jest rośliną bardzo wymagającą - jego nasiona kiełkują dopiero w temperaturze 15°C, a optymalna temperatura wzrostu dla melona wynosi 22 - 28°C.
  • Arbuz, inaczej kawon (Citrullus lanatus), jest warzywem dyniowatym o wysokiej zawartości cukrów, potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Gatunek ten jest ze wszystkich dyniowatych najbardziej wrażliwy na niedobory światła oraz ciepła. Preferuje temperatury w przedziale 28 - 30°C, dlatego najkorzystniej uprawiać go pod osłonami. Najlepiej udaje się w słonecznym miejscu na żyznej, próchniczej i ciepłej glebie.

Komentarze

Popularne posty