proso
Proso (proso zwyczajne, proso właściwe) to zboże, którego ziarna od dawna są znane ludzkości. Jego właściwości i wartości odżywcze były doceniane już w starożytnych Chinach, skąd przywędrowało do Europy i Ameryki. Obecnie proso jest zbożem niedocenianym, a w krajach rozwiniętych znajduje zastosowanie głownie jako pasza dla zwierząt.
właściwości i zastosowanie:
- jest zbożem bezglutenowym
- jest bogate w białko, które jest źródłem niezbędnych aminokwasów: metioniny i cysteiny
- charakteryzuje także wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego oraz polifenoli
- jest bogate w węglowodany złożone
- jest bogate w miedź, fosfor i żelazo, a ponadto zawiera znaczne ilości witamin z grupy B
- obniża poziom cholesterolu, stabilizuje stężenia glukozy we krwi, dzięki obecności błonnika pokarmowego (beta- glukanu)
- ma pozytywny wpływ na układ trawienny, ułatwianie wypróżniania
- zawarte w nim związki antyoksydacyjne chronią przed wolnymi rodnikami
- dzięki wysokiej zawartości żelaza niehemowego ma pozytywny wpływ na tworzenie i funkcjonowanie czerwonych krwinek, zapobiega wystąpieniu niedokrwistości, która jest związana z zaburzeniami funkcji poznawczych, układu odpornościowego, układu pokarmowego
- pomaga w utrzymaniu poziomu glukozy we krwi na stałym poziomie, co zapobiega wystąpieniu cukrzycy, zespołu metabolicznego
- dzięki właściwościom alkalicznym pomaga utrzymać równowagę kwasowo- zasadową w organizmie
- przyspiesza gojenie ran i zapobiega uszkodzeniom tkanek
- ma działanie probiotyczne - wspomaga mikroflorę jelitową oraz wspomaga w ponownym jego zasiedlaniu przez bakterie
- z prosa wytwarza się kaszę jaglaną, która może być dodatkiem do dań mięsnych i warzywnych, deserów oraz jako posiłek śniadaniowy w postaci jaglanki z dodatkiem owoców i orzechów
- z prosa wytwarza się też mąkę jaglaną o lekko orzechowym zapachu i gorzkawym smaku
- z mąki jaglanej można przygotować ciasta i ciasteczka; służy również do produkcji makaronu i jest używana do przygotowywania kleików
Komentarze
Prześlij komentarz