ogórek

   Ogórek to warzywo, które w prawie 97% składa się z wody. Uważany za pospolite warzywo, jest bogaty w przeciwutleniacze oraz substancje chroniące przed rozwojem raka. Nie dość, że pomoże ugasić pragnienie w upalny dzień, to jeszcze oczyści organizm z toksyn. Ponadto wspomaga pracę serca i reguluje ciśnienie krwi, przyspiesza metabolizm, działa moczopędnie oraz odkwasi organizm, przywracając tym samym równowagę kwasowo-zasadową. 
   Ogórki powinny się znaleźć nie tylko u osób chcących zrzucić zbędne kilogramy, ale tuż u tych zmagających się ze zgagą. Ogórki zapobiegają bowiem nadmiernemu wytwarzaniu kwasu solnego w żołądku. Bez obaw mogą po niego sięgnąć także cukrzycy.

Uwaga!

   Nie należy łączyć ogórka z pomidorem w jednym posiłku, gdyż ten pierwszy zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C w pomidorach, a także w innych warzywach. 



Komentarze

Popularne posty