melon

   Melon należy do rodziny dyniowatych i jest znanym i docenianym owocem już od czasów starożytnych. Chętnie uprawiano go nad Nilem. Do Europy trafił w XV wieku i od razu zdobył uznanie smakoszy, choć nie tylko. 

właściwości:

- w około 90% składa się z wody i jest niskokaloryczny
- należy do produktów o wysokim indeksie glikemicznym, w związku z czym nie może być spożywany przez cukrzyków
- zawiera witaminy z grupy B, C, E oraz beta-karoten
- nie brakuje w nim potasu
- pomaga w chorobach nerek, działa moczopędnie
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego


zastosowanie:

- w zależności od rodzaju jako dodatek do sałatek, dań z morza, deserów
- jest składnikiem kremów nawilżających, regenerujących i przeciwzmarszczkowych


rodzaje melonów:

- emir - > ma bladozieloną skórkę i pomarańczowy miąższ

- galia - > ma żółtą skórkę pokrytą siateczką oraz jasnozielony miąższ

- kantalupa - > ma złoto-zieloną skórkę pokrytą charakterystyczną białą siateczką oraz pomarańczowy miąższ

- melba - > ma kremową skórkę pokrytą siateczką oraz pomarańczowy miąższ

- miodowy - > ma żółtą lub zielonkawą skórkę oraz żółty i słodki miąższ

- seledyn - > ma zieloną skórkę pokrytą siateczką oraz seledynowy miąższ

Uwaga!

   Melon może być przyczyną alergii. 

Komentarze

Popularne posty