melon
Melon należy do rodziny dyniowatych i jest znanym i docenianym owocem już od czasów starożytnych. Chętnie uprawiano go nad Nilem. Do Europy trafił w XV wieku i od razu zdobył uznanie smakoszy, choć nie tylko.
- w około 90% składa się z wody i jest niskokaloryczny
- należy do produktów o wysokim indeksie glikemicznym, w związku z czym nie może być spożywany przez cukrzyków
- zawiera witaminy z grupy B, C, E oraz beta-karoten
- nie brakuje w nim potasu
- pomaga w chorobach nerek, działa moczopędnie
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- w zależności od rodzaju jako dodatek do sałatek, dań z morza, deserów
- jest składnikiem kremów nawilżających, regenerujących i przeciwzmarszczkowych
- emir - > ma bladozieloną skórkę i pomarańczowy miąższ
- galia - > ma żółtą skórkę pokrytą siateczką oraz jasnozielony miąższ
- kantalupa - > ma złoto-zieloną skórkę pokrytą charakterystyczną białą siateczką oraz pomarańczowy miąższ
- melba - > ma kremową skórkę pokrytą siateczką oraz pomarańczowy miąższ
- miodowy - > ma żółtą lub zielonkawą skórkę oraz żółty i słodki miąższ
właściwości:
- w około 90% składa się z wody i jest niskokaloryczny
- należy do produktów o wysokim indeksie glikemicznym, w związku z czym nie może być spożywany przez cukrzyków
- zawiera witaminy z grupy B, C, E oraz beta-karoten
- nie brakuje w nim potasu
- pomaga w chorobach nerek, działa moczopędnie
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
zastosowanie:
- w zależności od rodzaju jako dodatek do sałatek, dań z morza, deserów
- jest składnikiem kremów nawilżających, regenerujących i przeciwzmarszczkowych
rodzaje melonów:
- emir - > ma bladozieloną skórkę i pomarańczowy miąższ
- galia - > ma żółtą skórkę pokrytą siateczką oraz jasnozielony miąższ
- kantalupa - > ma złoto-zieloną skórkę pokrytą charakterystyczną białą siateczką oraz pomarańczowy miąższ
- melba - > ma kremową skórkę pokrytą siateczką oraz pomarańczowy miąższ
- miodowy - > ma żółtą lub zielonkawą skórkę oraz żółty i słodki miąższ
Komentarze
Prześlij komentarz