acerola

  • pochodzi z Wysp Kanaryjskich, skąd została przeniesiona na Karaiby i do Ameryki Środkowej, a tam szybko zyskała sobie ludową nazwę "wiśni z Barbados"
  • krzaki aceroli posiadają małe owoce o mocnym czerwonym albo purpurowym kolorze; wyglądem i kształtem przypominają wiśnię lub czereśnię
  • miąższ owoców aceroli jest bardzo soczysty i dość kwaśny, a we wnętrzu owoców znajdują się 3 pestki
  • dawniej owoce były wykorzystywane do leczenia ospy wietrznej, anemii, a nawet chorób płuc i wątroby
  • posiada wysoką zawartość witaminy C oraz beta-karotenu, a także witaminę A i witaminy z grupy B oraz białko, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor i kwas jabłkowy, a ponadto jest źródłem kwasu foliowego, potasu, sodu, cynku, beta-karotenu i flawonoidów
  • znajdziemy w niej również nienasycone kwasy tłuszczowe
  • ma właściwości odchudzające, antynowotworowe oraz hepatoprotekcyjne i hepatoregeneracyjne
  • warto ją stosować w profilaktyce chorób nowotworowych, miażdżycy i choroby Alzheimera, ale też innych chorób wieku podeszłego
  • regularnie spożywana pozytywnie wpływa na pracę nerek i serca

Komentarze

Popularne posty