Przejdź do głównej zawartości
acerola
- pochodzi z Wysp Kanaryjskich, skąd została przeniesiona na Karaiby i do Ameryki Środkowej, a tam szybko zyskała sobie ludową nazwę "wiśni z Barbados"
- krzaki aceroli posiadają małe owoce o mocnym czerwonym albo purpurowym kolorze; wyglądem i kształtem przypominają wiśnię lub czereśnię
- miąższ owoców aceroli jest bardzo soczysty i dość kwaśny, a we wnętrzu owoców znajdują się 3 pestki
- dawniej owoce były wykorzystywane do leczenia ospy wietrznej, anemii, a nawet chorób płuc i wątroby
- posiada wysoką zawartość witaminy C oraz beta-karotenu, a także witaminę A i witaminy z grupy B oraz białko, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor i kwas jabłkowy, a ponadto jest źródłem kwasu foliowego, potasu, sodu, cynku, beta-karotenu i flawonoidów
- znajdziemy w niej również nienasycone kwasy tłuszczowe
- ma właściwości odchudzające, antynowotworowe oraz hepatoprotekcyjne i hepatoregeneracyjne
- warto ją stosować w profilaktyce chorób nowotworowych, miażdżycy i choroby Alzheimera, ale też innych chorób wieku podeszłego
- regularnie spożywana pozytywnie wpływa na pracę nerek i serca
Komentarze
Prześlij komentarz