kawa - gatunki
- Arabika
- to najpopularniejszy i najczęściej uprawiany gatunek kawy
- pochodzi z Etiopii, a jest hodowana od Afryki po Azję i ma 70% udziału w rynku kawowym (może być uprawiana w klimacie tropikalnym, wyłącznie na wysokości powyżej 900 m n.p.m.)
- ziarna tej kawy rosną na drzewkach, których wysokość osiąga przeciętnie od 3 do 5 m
- zawartość kofeiny wynosi 0,9 - 1,4%
- Robusta
- ze względu na małe wymagania klimatyczne jest uważana często za gorszy gatunek kawy
- jest bardziej wyrazista od Arabiki i najczęściej używana do produkcji kawy rozpuszczalnej
- zawartość kofeiny wynosi 1,8 - 4%
- ten gatunek kawy został odkryty dopiero w XIX wieku, jednak dość szybko zyskał uznanie wśród miłośników intensywnych, mocnych i pobudzających napojów
- drzewka tej kawy są znacznie większe niż drzewka arabiki, a ich wysokość może osiągać nawet 13 m
- najlepiej w przypadku tej kawy sprawdzają się tereny leżące na wysokości 200 - 900 m. n.p.m., w przypadku których normą są temperatury wynoszące 24 - 30 stopni
- Arabusta
- to skrzyżowanie Arabiki z Robustą
- Liberica
- to dość mało znany gatunek kawy
- odkryta w XX wieku w rejonie równika, jest kawą wzbudzającą sporo emocji, przede wszystkim jej wielką zaletą jest niska cena oraz znaczna wydajność, ale jednocześnie posiada ubogi aromat
- Gwatemala Antiqua
- idealna kawa dla bardziej wymagających miłośników kawy, dla których liczy się wysoka zawartość kofeiny oraz wyrafinowany, korzenny smak
- Jamajka Blue Montain
- uprawiana na tarasach na zboczach gór, na rodzinnych plantacjach jest kawą bardzo ekskluzywną
- ma trwały i mocny aromat
Komentarze
Prześlij komentarz