kawa - gatunki

  • Arabika
- to najpopularniejszy i najczęściej uprawiany gatunek kawy
- pochodzi z Etiopii, a jest hodowana od Afryki po Azję i ma 70% udziału w rynku kawowym (może być uprawiana w klimacie tropikalnym, wyłącznie na wysokości powyżej 900 m n.p.m.)
- ziarna tej kawy rosną na drzewkach, których wysokość osiąga przeciętnie od 3 do 5 m 
- zawartość kofeiny wynosi 0,9 - 1,4%

  • Robusta
- ze względu na małe wymagania klimatyczne jest uważana często za gorszy gatunek kawy
jest bardziej wyrazista od Arabiki i najczęściej używana do produkcji kawy rozpuszczalnej
- zawartość kofeiny wynosi 1,8 - 4%
- ten gatunek kawy został odkryty dopiero w XIX wieku, jednak dość szybko zyskał uznanie wśród miłośników intensywnych, mocnych i pobudzających napojów
- drzewka tej kawy są znacznie większe niż drzewka arabiki, a ich wysokość może osiągać nawet 13 m
- najlepiej w przypadku tej kawy sprawdzają się tereny leżące na wysokości 200 - 900 m. n.p.m., w przypadku których normą są temperatury wynoszące 24 - 30 stopni

  • Arabusta
- to skrzyżowanie Arabiki z Robustą

  • Liberica
- to dość mało znany gatunek kawy
- odkryta w XX wieku w rejonie równika, jest kawą wzbudzającą sporo emocji, przede wszystkim jej wielką zaletą jest niska cena oraz znaczna wydajność, ale jednocześnie posiada ubogi aromat

  • Gwatemala Antiqua 
-  idealna kawa dla bardziej wymagających miłośników kawy, dla których liczy się wysoka zawartość kofeiny oraz wyrafinowany, korzenny smak

  • Jamajka Blue Montain
- uprawiana na tarasach na zboczach gór, na rodzinnych plantacjach jest kawą bardzo ekskluzywną
- ma trwały i mocny aromat

Komentarze

Popularne posty