arbuz

  Arbuz w 92% składa się z wody i chociaż zawiera niewielką ilość witamin oraz składników mineralnych, to ceni się go za dużą zawartość przeciwutleniaczy i cytruliny - aminokwasu wspomagającego pracę serca i przyspieszającego proces regeneracji mięśni u sportowców. 
   Ponadto działa moczopędnie, dlatego też jest polecany w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego, jak również korzystnie wpływa na układ pokarmowy i polepsza przemianę materii. Do tego pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zapobiega zawałom serca.
   Chociaż to przede wszystkim woda, to jest ona wzbogacona takimi związkami mineralnymi jak potas czy wapń, przez co szybko gasi pragnienie i uzupełnia niedobór elektrolitów w organizmie. 
   Niestety arbuz nie nadaje się dla cukrzyków, a to dlatego, że choć niskokaloryczny, to jednak może szybko podnieść stężenie cukru we krwi. 
Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych. Jednak arbuzy ceni się za inne właściwości - dużą zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych, oraz cytruliny – aminokwasu, który wspomaga pracę serca, przyśpiesza proces regeneracji mięśni u sportowców oraz... działa jak viagra. Sprawdź, jakie właściwości odżywcze i zdrowotne posiada arbuz.
Arbuz zawiera dużo wody (92%) i niewielkie ilości witamin i składników mineralnych, jest jednak bogaty w przeciwutleniacze, takie jak likopen, beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna, które pomagają chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych. Ponadto arbuz działa moczopędnie, dlatego poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. Arbuz wpływa korzystnie także na układ pokarmowy i polepsza przemianę materii. Poza tym składniki aktywne zawarte w arbuzie wspomagają pracę układu krążenia, wydalają z organizmu szkodliwe związki gromadzące się w mięśniach w czasie intensywnych ćwiczeń oraz działają jak viagra.

Arbuz pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zapobiega zawałowi serca

Arbuz jest bogatym źródłem wielu substancji, które kontrolują poziom trójglicerydów we krwi i zapewniają prawidłowe ciśnienie tętnicze, zapobiegając w ten sposób chorobom serca:
  • karotenoidy to antyoksydanty i naturalne pigmenty, które odpowiadają za czerwoną barwę miąższu arbuza. Za głównego przedstawiciela karotenoidów uważa się likopen, który zapobiega utlenianiu się cholesterolu, przez co obniża ciśnienie w żyłach i tętnicach. Ponadto hamuje namnażanie się w naczyniach krwionośnych wolnych rodników, które powodują ich mechaniczne uszkodzenia. Likopen zmniejsza także ryzyko wystąpienia nowotworów, zwłaszcza raka prostaty. 100 g świeżego, czerwonego arbuza zawiera 4532 μg likopenu, podczas gdy pomidor, który najczęściej poleca się osobom chorym na serce, tylko 2573 μg. Warto wiedzieć, że im jaśniejszy miąższ arbuza, tym mniejsza jest ilość karotenoidów;
  • witamina A i witamina C to także przeciwutleniacze, które pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko zawału serca czy udaru mózgu;
  • potas pomaga kontrolować ciśnienie krwi, ponieważ przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu z organizmu (który odpowiada za nadciśnienie tętnicze), hamuje procesy miażdżycowe w naczyniach krwionośnych;
  • magnez poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, dzięki czemu krew może swobodnie przez nie przepływać. Ponadto zapobiega spadkowi poziomu potasu i wzrostowi stężenia sodu w organizmie;
  • cytrulina – obecna w miąższu i skórce arbuza cytrulina to organiczny związek chemiczny z grupy α-aminokwasów, pochodna ornityny. Po dostaniu się do organizmu cytrulina jest przekształcana w L-argininę -  aminokwas, który podnosi poziom tlenku azotu, powodującego rozluźnienie naczyń krwionośnych.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/arbuz-wlasciwosci-odzywcze-arbuz-wzmaga-potencje_41755.html

Komentarze

Popularne posty