arbuz
Arbuz w 92% składa się z wody i chociaż zawiera niewielką ilość witamin oraz składników mineralnych, to ceni się go za dużą zawartość przeciwutleniaczy i cytruliny - aminokwasu wspomagającego pracę serca i przyspieszającego proces regeneracji mięśni u sportowców.
Ponadto działa moczopędnie, dlatego też jest polecany w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego, jak również korzystnie wpływa na układ pokarmowy i polepsza przemianę materii. Do tego pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zapobiega zawałom serca.
Chociaż to przede wszystkim woda, to jest ona wzbogacona takimi związkami mineralnymi jak potas czy wapń, przez co szybko gasi pragnienie i uzupełnia niedobór elektrolitów w organizmie.
Niestety arbuz nie nadaje się dla cukrzyków, a to dlatego, że choć niskokaloryczny, to jednak może szybko podnieść stężenie cukru we krwi.
Ponadto działa moczopędnie, dlatego też jest polecany w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego, jak również korzystnie wpływa na układ pokarmowy i polepsza przemianę materii. Do tego pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zapobiega zawałom serca.
Chociaż to przede wszystkim woda, to jest ona wzbogacona takimi związkami mineralnymi jak potas czy wapń, przez co szybko gasi pragnienie i uzupełnia niedobór elektrolitów w organizmie.
Niestety arbuz nie nadaje się dla cukrzyków, a to dlatego, że choć niskokaloryczny, to jednak może szybko podnieść stężenie cukru we krwi.
Komentarze
Prześlij komentarz