dynia piżmowa
Dynia piżmowa należy do roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej. Jej łodyga jest masywna i osiąga długość nawet do 5 metrów. Owoce wyglądem przypominają melona, a ich miąższ jest słodki, pozbawiony włókien, o intensywnym zapachu piżma i smaku orzecha. W środku znajdują się liczne, brązowe, płaskie nasiona. Skórka dyni piżmowej najczęściej przybiera odcień od ciemnobrązowego do ciemnożółtego. Masa owocu może dochodzić nawet do 20 kilogramów. Jest przysmakiem kuchni azjatyckiej.
właściwości i zastosowanie:
- jest bogatym źródłem potasu, witaminy B6 i przeciwutleniaczy oraz karotenoidów
- jest niskokaloryczna
- nasiona dyni piżmowej działają przeciwpasożytniczo
- wykazuje działanie przeciwzapalnie
- miąższ do świetny składnik zup, gulaszu, zapiekanek, deserów, chlebów, czy ciast (można go gotować, smażyć i grillować)
- podczas zakupów należy zwrócić uwagę na wygląd dyni piżmowej, zwłaszcza na jej barwę: im jest bledsza, tym miąższ smaczniejszy, nie powinna również błyszczeć
- z powodzeniem można ją uprawiać w ogródku (należy ją wysiewać pod osłoną na początku kwietnia)
- potrzebuje dużo światła i ciepła oraz obfitego podlewania, nie toleruje zmiennych temperatur, a szczególnie nagłych przymrozków
Komentarze
Prześlij komentarz