kabaczek (cukinia)
Cukinia, inaczej kabaczek, należy do warzyw dyniowatych. Do Polski przywędrowała z Włoch, a w zależności od odmiany może być ciemnozielona, żółta, bądź pasiasta. Może dorastać do około 40 cm długości, ale lepiej zrywać cukinię gdy ma około 15-20 cm, gdyż jest wtedy najdelikatniejsza.
- zawiera witaminy A, B1, C, K, PP i beta-karoten, a także potas, magnez i żelazo
- nie odkładają się w niej metale ciężkie
- odkwasza organizm
- pozytywnie wpływa na proces trawienia
- wspomaga odchudzanie
- młodą cukinię można zjeść razem ze skórką, starszą należy obrać
- to warzywo uniwersalne, dlatego można ją: jeść na surowo, dusić, smażyć, marynować, piec ciasta, dodać do zupy albo przyrządzić leczo
- jadalne są także kwiaty, które są np. bardzo popularne we Włoszech (można je nadziać albo piec)
właściwości:
- zawiera witaminy A, B1, C, K, PP i beta-karoten, a także potas, magnez i żelazo
- nie odkładają się w niej metale ciężkie
- odkwasza organizm
- pozytywnie wpływa na proces trawienia
- wspomaga odchudzanie
zastosowanie:
- młodą cukinię można zjeść razem ze skórką, starszą należy obrać
- to warzywo uniwersalne, dlatego można ją: jeść na surowo, dusić, smażyć, marynować, piec ciasta, dodać do zupy albo przyrządzić leczo
- jadalne są także kwiaty, które są np. bardzo popularne we Włoszech (można je nadziać albo piec)
Komentarze
Prześlij komentarz