patison
Patison to odmiana dyni w kształcie kulistego lub spłaszczonego dysku z karbowaniami na obrzeżach. Botanicznie jest owocem, lecz w kuchni traktowany jest jako warzywo.
Patisony są jednymi z najbardziej popularnych roślin w USA, Europie Zachodniej i Rosji. Początkowo patisony uprawiane były przez Indian z półwyspu Jukatan i Azteków. Do Europy przywieźli je Hiszpanie. Ze względu na niespotykany kształt, patisony początkowo traktowane były jako rośliny ozdobne.
- zawiera wiele soli mineralnych, w tym wapń, magnez i potas
- jest świetnym źródłem witaminy C, ale zawiera też witaminy B1, B2, PP, A oraz kwas foliowy
- posiada sporo błonnika
- jest lekkostrawny
- może się znaleźć w diecie osób chorujących na cukrzycę oraz tych, którzy chcą się pozbyć zbędnych kilogramów
Młode patisony mają miękką skórkę i są miniaturowe, mogą więc być zjadane w całości. Ich średnica waha się między 2 a 6 cm. Im patison jest większy, a co za tym idzie bardziej dojrzały, tym skórka staje się twardsza. Naprawdę dojrzałe patisony mogą osiągnąć bardzo duże rozmiary.
Ze względu na oryginalny kształt, doskonale nadają się jako dodatek i ozdoba do dań. Można z nich wykonywać również sałatki. Z młodych patisonów nie trzeba usuwać skórki, gdyż jest miękka i jadalna. Z kolei z dojrzałych patisonów można robić zupy. Duże patisony świetnie nadają się także do faszerowania. Wydrążony miąższ można wypełnić dowolnym farszem np. warzywnym.
Warto wiedzieć, że patisony zachowują świeżość znacznie dłużej niż cukinia. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej 3-4 tygodnie.
Patisony są jednymi z najbardziej popularnych roślin w USA, Europie Zachodniej i Rosji. Początkowo patisony uprawiane były przez Indian z półwyspu Jukatan i Azteków. Do Europy przywieźli je Hiszpanie. Ze względu na niespotykany kształt, patisony początkowo traktowane były jako rośliny ozdobne.
właściwości i zastosowanie:
- zawiera wiele soli mineralnych, w tym wapń, magnez i potas
- jest świetnym źródłem witaminy C, ale zawiera też witaminy B1, B2, PP, A oraz kwas foliowy
- posiada sporo błonnika
- jest lekkostrawny
- może się znaleźć w diecie osób chorujących na cukrzycę oraz tych, którzy chcą się pozbyć zbędnych kilogramów
Młode patisony mają miękką skórkę i są miniaturowe, mogą więc być zjadane w całości. Ich średnica waha się między 2 a 6 cm. Im patison jest większy, a co za tym idzie bardziej dojrzały, tym skórka staje się twardsza. Naprawdę dojrzałe patisony mogą osiągnąć bardzo duże rozmiary.
Ze względu na oryginalny kształt, doskonale nadają się jako dodatek i ozdoba do dań. Można z nich wykonywać również sałatki. Z młodych patisonów nie trzeba usuwać skórki, gdyż jest miękka i jadalna. Z kolei z dojrzałych patisonów można robić zupy. Duże patisony świetnie nadają się także do faszerowania. Wydrążony miąższ można wypełnić dowolnym farszem np. warzywnym.
Warto wiedzieć, że patisony zachowują świeżość znacznie dłużej niż cukinia. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej 3-4 tygodnie.
Komentarze
Prześlij komentarz