sałata na zdrowie

   Sałata jest doskonałą bazą do sałatek, a dodana do kanapek przedłuża ich świeżość. Jest niskokaloryczna, w ponad 90% składa się z wody, a na resztę składają się błonnik, celuloza, żelazo, jod, potas, wapń, magnez i witaminy A, B9, C, D, E.


sałata - odmiany:

  • endywia - ma grube, mięsiste i karbowane liście; w smaku jest pikantna i gorzkawa; najczęściej jest podawana z serami i orzechami; to najbardziej wartościowa odmiana
  • lodowa - bardzo krucha, ma jasnozielone liście tworzące główkę podobną do kapusty; ma łagodny smak; jako jedyna z sałat może być krojona nożem; idealna do tortilli itp.
  • łodygowa - tworzy łodygę długości około  50 cm, z której wyrastają smaczne ciemnozielone liście; jest znana jako sałata szparagowa, bo można ją jeść zarówno na surowo, jak i gotować jak szparagi
  • masłowa - najpopularniejsza; ma łagodny smak; jej liście mają około 20 cm średnicy i są bardzo rozłożyste
  • radicchio - ma bordowo-białe liście; podczas przyrządzania najlepiej wyciąć głąb, gdyż jest bardzo gorzki, a resztę włożyć na kilka minut do ciepłej wody; najlepiej komponuje się z dodatkiem cukru, miodu i suszonych owoców
  • roszponka - ma najmniejsze listki ze wszystkich odmian; jest aromatyczna, jasno- lub ciemnozielona, o orzechowym smaku; najlepiej komponuje się z innymi warzywami jako składnik surówek
  • rukola - jej liście przypominają mlecz; w smaku bardzo ostra, dlatego też jest dodawana do mało wyrazistych potraw jak ryby czy makarony; doskonale komponuje się ze szpinakiem, kiełkami czy słodkimi dodatkami
  • rzymska - ma kruche, wydłużone liście o widocznych nerwach; tworzą one podłużne zwarte główki przypominające kapustę pekińską; delikatna i słodkawa; najlepiej komponuje się z sosami majonezowymi, serami i orzechami
jak obchodzić się z sałatą:

- karbowaną, masłową i rzymską najlepiej myć dopiero tuż przed jedzeniem i w ostatniej chwili odrywać liście
- pozostałe odmiany przechowywać umyte i osuszone w pudełku chroniącym przed dostępem powietrza
- żadnej z odmian nie należy przechowywać dłużej niż tydzień


Komentarze

Popularne posty