cis

     Cisy to zimozielone, iglaste krzewy wyróżniające się ciemnozielonymi, błyszczącymi, dość długimi igłami. Drewno cisa ma czerwonobrązową barwę, jest twarde i ciężkie, przez co jest bardzo cenione w snycerstwie. Jest gatunkiem długowiecznym, może dożyć nawet 3000 lat. 

    Cis początkowo rośnie w formie rozłożystego krzewu, ale z wiekiem może przybierać kształt szerokiego, nieregularnego drzewa, które osiąga wysokość nawet 20 m. 

    Uwaga! Prawie wszystkie części cisa są mocno trujące ze względu na obecność alkaloidu taksyny. Jadalne są jedynie osnówki tj. czerwone, mięsiste część owocu, osłaniająca częściowo nasiono. Nie mniej jednak lepiej ich nie spożywać, gdyż przypadkowe spożycie nasiona może już mieć nieprzyjemne konsekwencje.

    Owoce cisa, niewskazane dla ludzi, są chętnie zjadane przez ptaki. 

    Nie każdy wie, że cis tak intensywnie wycinany, że prawie znikł z polskich lasów, dlatego już w 1423 roku został objęty ochroną. Do dzisiaj jest gatunkiem prawnie chronionym.

Komentarze

Popularne posty