dynia
Dynia to roślina pochodząca z Ameryki.
- jest niskokaloryczna i bogata w B-karoten
- ma sporo potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B
- pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia
- działa odkwaszająco na organizm
- ma działanie przeciwzapalne
- podnosi poziom odporności organizmu
- opóźnia procesy starzenia
- korzystnie wpływa na skórę
- nie jest wskazana diabetykom
- pestki dyni zawierają duże ilości magnezu, manganu, cynku, fosforu, witaminy B3, jak również wielonienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole
- z pestek dyni można wytoczyć olej (który nie znosi podgrzewania)
- pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów (wystarczy zjeść rano, na czczo 100-200 świeżo wyłuskanych pestek, po 2-3 godzinach trzeba zażyć środek przeczyszczający)
właściwości i zastosowanie:
- jest niskokaloryczna i bogata w B-karoten
- ma sporo potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B
- pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia
- działa odkwaszająco na organizm
- ma działanie przeciwzapalne
- podnosi poziom odporności organizmu
- opóźnia procesy starzenia
- korzystnie wpływa na skórę
- nie jest wskazana diabetykom
- pestki dyni zawierają duże ilości magnezu, manganu, cynku, fosforu, witaminy B3, jak również wielonienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole
- z pestek dyni można wytoczyć olej (który nie znosi podgrzewania)
- pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów (wystarczy zjeść rano, na czczo 100-200 świeżo wyłuskanych pestek, po 2-3 godzinach trzeba zażyć środek przeczyszczający)
Komentarze
Prześlij komentarz