gorzka pomarańcza
- Pomarańcza gorzka to mniej znana siostra pomarańczy słodkiej (tzw. chińskiej) i pomarańczy bergamotki.
- Owoce gorzkiej pomarańczy - nie tak duże jak pomarańczy słodkiej, nieco spłaszczone, o grubej ciemnopomarańczowej skórce rosną na wiecznie zielonych zielonych, wieloletnich krzewach o wyjątkowo gęstych i kłujących gałęziach, a osiągających wysokość nawet do 10 metrów.
- Gorzka pomarańcza pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Do Europy, a dokładniej do krajów śródziemnomorskich sprowadzili ją Arabowie w X wieku. Obecnie, głównymi producentami gorzkiej pomarańczy są: Indie i Hiszpania.
- Pod względem składu, pomarańcza gorzka nie różni się od swojej słodkiej siostry. Do najważniejszych składników gorzkiej pomarańczy należą bowiem:
- witamina A, C, E, z grupy B
- wapń, magnez, fosfor, żelazo
- błonnik, fitoskładniki i substancje goryczkowe, które odpowiadają nie tylko za gorzko-kwaśny posmak owoców, ale także pobudzają do szybszego działania soki trawienne w żołądku
- Owoce gorzkiej pomarańczy, od wieków wykorzystywane są pod różnymi postaciami w tradycyjnej medycynie arabskiej i chińskiej. Przykładowo: suszona skórka z gorzkiej pomarańczy wykorzystywana jest w Chinach w leczeniu niestrawności i pobudzania apetytu.
- Z kolei wytwarzane z gorzkich pomarańczy olejki eteryczne poprawiają nastrój, działają uspokajająco i przeciwdziałają depresji.
- Ze względu na specyficzny, podobny nieco do grejpfruta posmak, owoce gorzkiej pomarańczy rzadko spożywa się w wersji naturalnej. Najczęściej robi się z nich konfitury, dżemy, marmolady, obsmażonymi w cukrze ozdabia się ciasta, a gorzko-pomarańczowy olejek dodaje się do słodkich wypieków.
- Gorzką pomarańczę można także dostać w wersji sproszkowanej. Jest wtedy świetnym dodatkiem do napojów (np. herbaty) albo jako przyprawa do różnych potraw.
- Gorzkiej pomarańczy używa się także do aromatyzowania innych likierów i nalewek.
Komentarze
Prześlij komentarz