mleko owsiane
Mleko owsiane to wegański napój na bazie ziaren owsa. Posiada białawy kolor, neutralny smak i konsystencję najbardziej przypominającą mleko krowie spośród napojów roślinnych. Jest bardziej przezroczyste niż mleko i nieco rzadsze. W przeciwieństwie do innych napojów roślinnych nie ma typowego aromatu - fasolowego (jak mleko sojowe) czy orzechowego (jak napoje z różnych orzechów).
Mleko owsiane jest częstym składnikiem diety wegańskiej, gdyż nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Stanowi alternatywę dla mleka krowiego z powodu braku laktozy, powodującej często nietolerancje, a także nieobecności alergizujących białek mlecznych. Jest też dobrą alternatywą dla osób z alergią na orzechy i z tendencją do reakcji alergicznych. Podobnie jak mleko ryżowe, bardzo rzadko powoduje alergie. Z powodu zawartości beta-glukanów mleko owsiane może być ważnym elementem diety osób z miażdżycą i podwyższonym cholesterolem, ponieważ poprawia lipidogram.
Z powodu wysokiej zawartości węglowodanów mleko owsiane nie jest dobrą propozycją dla osób z cukrzycą i insulinoopornością, gdyż cukier z niego łatwo się wchłania i gwałtownie podnosi poziom glukozy we krwi.
mleko owsiane można przygotować w domu:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 400 ml przegotowanej wody
- ewentualnie szczypta soli
- 1/2 łyżeczki miodu albo 2-3 daktyle do smaku
- płatki wsypać do kielicha blendera i zalać wodą, a następnie miksować około minuty
- przelać otrzymaną ciecz do innego naczynia przez gęstą gazę i dobrze odcisnąć
- można dosłodzić albo dosolić do smaku
- przelać do butelki i przechowywać w lodówce do 3 dni
Komentarze
Prześlij komentarz