mąka kokosowa
Mąka kokosowa jest produkowana z miąższu wyściełającego wnętrze orzecha kokosowego. Ma biały kolor oraz delikatny zapach i posmak kokosa. Sprzedawana jest w postaci drobno zmielonego proszku. W zależności od stopnia zmielenia mąka kokosowa może być drobniutka, lekka i dobrze napowietrzona lub grubsza i cięższa. Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, stąd coraz częściej wykorzystuje się ją jako zamiennik tradycyjnych mąk zbożowych.
Mąka kokosowa jest produkowana przemysłowo głównie na Filipinach, które są drugim największym na świecie producentem orzechów kokosowych i największym eksporterem produktów z kokosa. Mąka kokosowa powstaje z miąższu orzechów kokosowych, który najpierw poddaje się suszeniu, wyciskaniu i ekstrakcji, aby usunąć z niego większość tłuszczu. W pierwszej kolejności wytwarza się olej kokosowy i mleko kokosowe, natomiast mąka jest produkowana z pozostałości po wyciskaniu produktów płynnych. Mąka kokosowa może być produkowana na 2 sposoby:
- metodą suchą, w której powstaje mąka o kremowej lub lekko brązowej barwie, bogatsza w białko i tłuszcz; głównym produktem jest olej kokosowy
- metodą mokrą, w której powstaje mąka o jasnej barwie, bogatsza w błonnik, o niższej zawartości tłuszczu; głównym produktem jest mleko kokosowe
Możliwe jest otrzymywanie mąk o różnym składzie i właściwościach, np. mąki pełnotłustej, mąki częściowo odtłuszczonej, mąki niskotłuszczowej i wysokobłonnikowej czy mąki wysokobiałkowej i wysokobłonnikowej. Proces produkcji mąki kokosowej jest bardzo opłacalny, ponieważ z jednego produktu wyjściowego, jakim jest miąższ orzechów kokosowych, powstaje kilka wyrobów końcowych o wysokiej jakości: olej, mleko i mąka.
właściwości i zastosowanie:
- zawiera bardzo dużo błonnika i białka, a niewiele węglowodanów łatwo przyswajalnych, dlatego znajduje zastosowanie w dietach dla diabetyków i osób odchudzających się
- jej regularne używanie przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi
- ma niski indeks glikemiczny i nie powoduje nagłych skoków poziomu cukru we krwi oraz wyrzutów insuliny
- regularne stosowanie w kuchni mąki kokosowej poprawia profil lipidowy
- regularne spożywanie mąki kokosowej zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i zawału serca, a także wspiera działanie układu odpornościowego
- mąka kokosowa mocno zagęszcza sosy i masy, jest dosyć ciężka, przez co ciasta i babeczki z nią nie wyrastają wysokie
- ma lekki posmak i zapach kokosa, ale nie jest słodka, dzięki czemu nie dominuje nad innymi smakami
- mąka kokosowa zawiera bardzo dużo błonnika, przez co wchłania wodę silniej niż inne mąki
Uwaga. Podczas pieczenia deserów z mąką kokosową trzeba pamiętać o odpowiedniej ilości wody. Najlepiej używać ich w stosunku 1:1; przykładowo na 3 łyżki mąki kokosowej dodać 3 łyżki wody. Najczęściej zaleca się zastąpienie mąką kokosową do 20% mąki użytej w przepisie i dodanie wody w ilości równej mące kokosowej. Jeśli chcemy przygotować danie jedynie z mąki kokosowej, trzeba koniecznie pamiętać o dodaniu jajek, które będą łączyły składniki i zapobiegną rozpadaniu się wypieku. Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, więc przy zbyt małej ilości mokrych składników otrzymuje się wypieki kruche i łamliwe.
Komentarze
Prześlij komentarz