nutritarianizm
Nutritarianizm to rodzaj diety polegającej na jedzeniu przede wszystkim naturalnych, nieprzetworzonych artykułów spożywczych, ale jednocześnie tak dobranych, żeby zapewnić organizmowi codziennie odpowiednią ilość składników odżywczych i bioaktywnych substancji roślinnych.
Taka żywność ma chronić przed chorobami cywilizacyjnymi, w tym także przed otyłością. Twórcą pojęcia nutritarianizmu jest Amerykanin Joel Fuhrman, autor kilku książek opisujących zasady tej diety.
Według niego, w nutritarianizmie chodzi przede wszystkim o to, aby produkty, które jemy, miały odpowiednio wysoką "gęstość odżywczą". Żywność, zalegająca półki supermarketów, przetworzona i sztucznie witaminizowana, to tak naprawdę źródło naszych kłopotów ze zdrowiem. Taka żywność, mimo bogactwa kalorii, nie dostarcza organizmowi tego, co jest mu najniezbędniejsze, czyli łatwo przyswajalnych, naturalnych witamin i minerałów, czy też bioaktywnych substancji roślinnych. W nutritarianizmie bowiem ważna jest dbałość, żeby nasze jedzenie było zróżnicowane i składało się w większości z nieprzetworzonych produktów, ale jednocześnie tak dobranych, by w maksymalny sposób odpowiadały dziennemu zapotrzebowaniu organizmu na składniki odżywcze.
Do takich produktów zaliczają się: warzywa - w tym rośliny strączkowe, orzechy, pestki i nasiona, owoce oraz pełnoziarniste kasze. Oczywiście można też spożywać niewielką ilość mięsa i innych produktów zwierzęcych oraz ryby, przy czym należy całkowicie wyeliminować z diety takie artykuły jak: rafinowane oleje, utwardzane tłuszcze, żywność zawierającą sztuczne barwniki i wzmacniacze smaku.
Na potrzeby diety Fuhrman stworzył własną skalę, którą nazwał ANDI, czyli indeks oceniający gęstość odżywczą produktu. Biorąc pod uwagę zawartość 20 substancji odżywczych w 100 kcal produktu, przyznał im punkty od 1 do 1000.
Podstawą oceny wartości danego produktu spożywczego była zawartość: witamin z grupy B, PP, kwasu foliowego, witaminy C i E, składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, cynk, magnez, selen oraz karotenoidów - beta-karotenu, alfa-karotenu, luteiny, likoprenu, jak również błonnika oraz glukozynolanów (organiczne związki chemiczne, występujące w roślinach) i wreszcie antyoksydantów dobranych wg wartości ORAC - czyli według zdolności absorbowania wolnych rodników.
Oto lista najbardziej wartościowych produktów spożywczych wg Fuhrmana:
Warzywa:
- gorczyca - 1000
- jarmuż - 1000
- rukiew wodna - 1000
- szpinak - 739
- brukselka - 672
- botwina - 670
- rukola - 559
- rzodkiewka - 554
- kapusta - 481
- a także brokuły, czerwona papryka, czerwona cykoria, kiełki fasoli, kalafior, karczochy, marchew, rzepa, szparagi, sałata rzymska, zielona papryka
Rośliny strączkowe:
- soczewica
- fasola czerwona, biała i czarna
- soja
- groch
- ciecierzyca
- nasiona słonecznika
- nasiona sezamu
- siemię lniane
- nasiona dyni
- orzeszki pistacjowe
- orzechy pekan
- migdały
- orzechy włoskie
- orzechy laskowe
- orzechy nerkowca
Owoce:
- truskawki - 212
- jeżyny - 178
- śliwki - 157
- maliny - 145
- czarne jagody - 130
- a także arbuz, kantalupa, kiwi, papaja, pomarańcza
Zboże:
- owies - 53
- jęczmień - 43
- dziki ryż - 43
- a także: brązowy ryż, kasza perłowa, pszenica, pełnoziarnista mąka kukurydziana, komosa ryżowa, kasza jaglana, kasza bulgur
Pozostałe, najwartościowsze produkty spożywcze, to:
- ryby i owoce morza: tuńczyk, flądra, sola, łosoś, krewetki, miecznik, pstrąg
- sery: feta, chudy twaróg, mozzarella, ricotta, ser szwajcarski, parmezan
- pozostały nabiał: mleko odtłuszczone, jogurt beztłuszczowy, jajka
- mięso: polędwica wieprzowa, mięso wołowe, filet z kurczaka, mięso indycze
Komentarze
Prześlij komentarz