tarnina

     Tarnina jest wysokim krzewem, który rośnie najczęściej przy drogach oraz na obrzeżach lasów. Kwitnie zazwyczaj od kwietnia do maja, a kwiaty najlepiej zbierać w słoneczne dni, tak aby były całkowicie suche. Kwiaty, które będą pokryte kroplami deszczu lub rosą, nieładnie ciemnieją podczas suszenia. Optymalną temperaturą suszenia kwiatów w suszarce jest około 35 st. C. Kwiaty można również suszyć na słońcu. Owoce tarniny najlepiej zbierać na przełomie października i listopada. Zebrane wówczas owoce są bardzo kwaśne i cierpkie, w związku z czym nie nadają się do bezpośredniego jedzenia (żeby owoce nie miały cierpkiego smaku należy zbierać je po pierwszych przymrozkach.) Ze względu na to, że owoce są łakomym kąskiem dla wielu zwierząt, w szczególności w zimie, gdy brakuje innego pożywienia, można zebrać je wcześniej, a przed przygotowaniem przemrozić przez co najmniej 12 godzin. Takie owoce można jeść na surowo albo wykorzystywać do przygotowania naparów, kompotów, dżemów, nalewek oraz win.

    właściwości i zastosowanie:

owoce oraz kwiaty tarniny zawierają m.in.: witaminę C, z grupy B, magnez, potas, wapń, flawonoidy, fitosterol, garbniki, beta-karoten, kwasy organiczne

owoce tarniny, ale także napary z kwiatów tej rośliny mają wiele cennych składników i są wykorzystywane w celach leczniczych

napar z kwiatów tarniny łagodzi zapalenie dróg moczowych oraz wspomaga oczyszczanie organizmu

owoce tarniny łagodzą biegunkę oraz zapobiegają miażdżycy

odwar z kory działa przeciwzapalnie


tarnina to bardzo wszechstronna roślina i praktycznie prawie każdą jej część można wykorzystać w celach leczniczych

z owoców oraz kory tarniny najlepiej przygotować wywar / odwar

  • owoce należy oczyścić, wrzucić do rondelka i zalać szklanką wody, a następnie gotować przez około 3 min
  • potem należy odstawić wywar na 10-15 min, po czym można go odcedzić i pić
  • tak samo postępujemy w przypadku kory, tj. najpierw należy ją oczyścić, a później gotować przez 3 minuty, ostudzić i odcedzić
- owoce tarniny można wykorzystać do przygotowania syropów, kompotów, nalewek, dżemów czy marmolad

- z kwiatów tarniny można z kolei przygotować napar
  • wystarczy zalać łyżeczkę kwiatów szklanką gorącej wody i przykryć całość na około 10 minut
- do spożycia nie nadają się pestki tarniny, które zawierają cyjanowodór, który spożyty w nadmiernych ilościach jest substancją trującą (ale uwaga. szkodliwy wpływ mają jedynie rozgryzione lub rozgniecione pestki, połknięcie pestki w całości nie stanowi zagrożenia)

Komentarze

Popularne posty