aquafaba
Aquafaba to płyn pozostający po ugotowaniu ciecierzycy, fasoli i innych roślin strączkowych. Może to być płyn w garnku, słoiku albo w puszcze. Aquafaba została wynaleziona po wielu latach poszukiwania wegańskiego zamiennika jajek. Zmiksowana aquafaba ma postać sztywnej, gęstej piany, do złudzenia przypominającej ubite białka jajek i podobnie jak jajka, spulchnia, skleja, łączy oraz zmienia się w emulsję. To właśnie tę właściwość uzyskuje dzięki swojemu składowi - zalewa po ciecierzycy to mieszanka białka i skrobi. Poza tym wiadomo, że jest wolna od glutenu. W związku z tym spokojnie może znaleźć zastosowanie w kuchni tak wegetarian, wegan, jak i osób cierpiących na alergie pokarmowe. Dodatkowo ma też bardzo mało kalorii i nie zawiera cholesterolu. Nadaje się do robienia ciast, kremów, musów, majonezów, a nawet wegańskiej bezy.
Można ją przygotować w domu:
- potrzebne będą: 3 szklanki suchej ciecierzycy, 3-4 szklanki wody i woda do namoczenia ciecierzycy
- ciecierzycę należy wsypać do dużej miski i zalać wodą (musi wystawać kilka cm ponad ciecierzycę)
- całość należy pozostawić na całą noc, żeby ziarna się namoczyły, a rano odcedzić ciecierzycę (wylać wodę), przesypać ją do garnka i ponownie zalać świeżą wodą - około 3-4 szklanek
- następnie należy ją gotować około 1,5 godziny pod przykryciem
- po ugotowaniu ciecierzycy należy poczekać aż wywar wystygnie, wtedy tężeje
- potem można ją miksować tak, jak pianę z białek (początkowo należy miksować na niższych obrotach i stopniowo zwiększać obroty miksera)
- można także ubić pianę poprzez energiczne potrząsanie cieczy w zamkniętym słoiku (spieniony płyn wyglądem przypomina śmietanę)
Płyn z cieciorki ma charakterystyczny zapach, który wzmaga się podczas ubijania, jednak smak piany znika po upieczeniu.
Jedna łyżka zawiesiny to zamiennik żółtka, 2 łyżki zastępują białko, a 3 całe jajko.
Komentarze
Prześlij komentarz