grzybek tybetański
Grzybek tybetański (inaczej grzybek kefirowy, tybetańskie ziarna kefirowe) to kultury bakterii wyglądem przypominające różyczki kalafiora, które stosuje się do fermentacji mleka. Produktem końcowym jest kefir tybetański, którego właściwości i lecznicze działanie są doceniane od tysiącleci przez tybetańskich mnichów i nie tylko.
Tybetańskie ziarna kefirowe mają postać ziaren o średnicy od 0,3 do 2 cm, nieregularnym kształcie, barwie od białej do lekko żółtej oraz charakterystycznym zapachu.
Istnieją głównie 2 źródła ziaren kefirowych - Kaukaz i Tybet, z tym, że tybetańskie i kaukaskie ziarna kefirowe należą do tej samej rodziny, ale są 2 różnymi kulturami bakterii i tak, tybetańskie ziarna kefirowe są kulturami starterowymi (bakteryjnymi) unikatowymi dla Tybetu i Chin. Mimo, że należą do tej samej rodziny, to powstają z nich 2 różne napoje kefirowe, które różnią się od siebie nieznacznie składem i właściwościami.
Grzybek tybetański w większości, bo ponad 50%, składa się z bakterii kwasu mlekowego (głównie Lactobacillus i Lactococcus), drożdży i bakterii kwasu octowego.
właściwości:
- może obniżać poziom cholesterolu
- może wzmacniać układ odpornościowy
- poprawia pracę żołądka
- napój na bazie grzybka tybetańskiego jest świetnym probiotykiem (poprawia apetyt i trawienie, naturalnie dezynfekując układ trawienny)







Komentarze
Prześlij komentarz