kolcowój pospolity
Kolcowój pospolity to bliski krewniak kolcowuju chińskiego znanego jako jagody goji. Jest to gatunek rośliny, która należy do rodziny roślin psiankowatych. Przede wszystkim jednak jest to krzew; jego wysokość nie przekracza zazwyczaj 3 m. Ma charakterystyczne purpurowo-fioletowe kwiaty, a jego owce najczęściej są czerwone i przypominają kształtem jagody.
Roślina pochodzi z Chin, ale rozprzestrzeniła się i dziś można ją spotkać niemal w każdym zakątku świata. W Polsce jest hodowana w charakterze rośliny ozdobnej.
właściwości i zastosowanie:
- farmaceutyki zawierające wyciąg z owoców kolcowoju pospolitego leczą nadciśnienie oraz znacznie obniżają poziom cukru we krwi, zaś zaś sporządzona z nich herbata łagodzi wszelkie problemy trawienne, a dodatkowo pomaga oczyścić organizm z toksyn
- źródłem aktywnych składników są przede wszystkim owoce, które zawierają aminokwasy, polisacharydy, karotenoidy oraz olejek eteryczny z seskwiterpeny
- roślina zawiera także kwasy omega 6 oraz kwas linolowy, zaś w nasionach występują m.in. triterpeny i steroidy triterpenowe; z kolei kora zawiera poliaminy oraz peptydy, a liście obfitują w steroidy
- roślina przez długi czas była uznawana za trującą, jednak problemy zdrowotne pojawiają się tylko po zjedzeniu niedojrzałych owoców
- do jedzenia nadają się tylko te owoce, które albo same spadły na ziemię, albo znalazły się na niej po potrząśnięciu krzewem
Komentarze
Prześlij komentarz