dieta śródziemnomorska
główne zasady diety śródziemnomorskiej:
- mało czerwonego mięsa, mało cukru i mało tłuszczów nasyconych
- obfitość świeżych warzyw (np. bakłażany, cebula, czosnek, pomidory), owoców (w tym awokado, oliwki), orzechów oraz tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych
- a ponadto produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe (w tym fasola)
- oczywiście oliwa z oliwek
- aromatyczne zioła i przyprawy
- ryby i owoce morza kilka razy w tygodniu
- trochę grzybów
- sery i jogurty z umiarem
- drób i jajka, a czerwone mięso tylko na specjalne okazje
- ponadto dużo ruchu fizycznego i lampka czerwonego wina dla kobiet, a 2 lampki dla mężczyzn
dieta śródziemnomorska - zalety:
- taka dieta chroni serce i cały układ krwionośny
- zawiera wiele antyoksydantów
- sprzyja utrzymaniu odpowiedniej masy ciała
- sprzyja dłuższemu życiu
oliwki |
Komentarze
Prześlij komentarz