dieta śródziemnomorska

     główne zasady diety śródziemnomorskiej:

mało czerwonego mięsa, mało cukru i mało tłuszczów nasyconych

- obfitość świeżych warzyw (np. bakłażany, cebula, czosnek, pomidory), owoców (w tym awokado, oliwki), orzechów oraz tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych

- a ponadto produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe (w tym fasola)

- oczywiście oliwa z oliwek

aromatyczne zioła i przyprawy

ryby i owoce morza kilka razy w tygodniu

- trochę grzybów

sery i jogurty z umiarem

- drób i jajka, a czerwone mięso tylko na specjalne okazje

- ponadto dużo ruchu fizycznego i lampka czerwonego wina dla kobiet, a 2 lampki dla mężczyzn

dieta śródziemnomorska - zalety:

taka dieta chroni serce i cały układ krwionośny

zawiera wiele antyoksydantów

- sprzyja utrzymaniu odpowiedniej masy ciała

- sprzyja dłuższemu życiu 

oliwki

Komentarze

Popularne posty