grzyb mun
Uszak bzowy - inaczej grzyb mun - to bardzo popularny grzyb. Rośnie na całej kuli ziemskiej, ale uwaga, nie rośnie jak większość grzybów na ziemi w ściółce, tylko na gałęziach i konarach drzew, najczęściej już martwych. Bardzo często można go spotkać również na konarach czarnego bzu.
W medycynie chińskiej uszaki były polecane pacjentom z nadciśnieniem - uważano bowiem, że ekstrakt z suszonych grzybów skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi.
Przez średniowiecznych znachorów grzyb mun był wykorzystywany jako remedium na bolące gardło i problemy z oczami, w tym ich infekcje. A co ciekawe, w literaturze zachowały się opisy leczenia uszakami namoczonymi w piwie - jako lekiem na chrypę i ból gardła. W Irlandii zaś grzyby mun zalecano moczyć w mleku i spożywać przy żółtaczce.
Grzyby mun są praktycznie beztłuszczowe, zawierają jednak sporo białka oraz błonnika. Można też w nich znaleźć witaminy z grupy B - a zwłaszcza ryboflawiny i niacyny - oraz spore zasoby cynku, magnezu, miedzi, potasu, selenu, wapnia i żelaza.
Komentarze
Prześlij komentarz