papryka - rodzaje
Paprykę do Europy sprowadził Kolumb. Lekarz pokładowy mówił, że to pieprz ostrzejszy od pieprzu kaukaskiego. Początkowo paprykę nazywano pieprzem hiszpańskim albo indiańskim. Szybko zawojowała Półwysep Pirenejski, gdzie najpierw uprawiano ją jako roślinę ozdobną i leczniczą, a później także doceniono jej walory kulinarne. W XVI wieku była znana w Niemczech i Czechach, w XVII wieku - na Węgrzech, w XVIII wieku - również w Rosji. Dziś uprawia się ją głównie w klimacie gorącym i ciepłym: w Amerykach, na Antylach, w Afryce, Indiach, Chinach, Japonii oraz krajach śródziemnomorskich.
popularne rodzaje (w nawiasach jednostki ostrości):
- Anaheim - znana też jako kalifornijskie chili pochodzi z Ameryki Południowej; zielone strąki mają łagodny, słodki, lekko pikantny smak (500-2500 SHU, rośliny uprawiane w Meksyku nawet 4500-5000 SHU); strąki czerwone (popularne w USA) są słodsze od zielonych (1000-500 SHU); zielone nadają się do do sosów, serów, dań z wieprzowiny, drobiu, dobrze komponują się z kukurydzą, jajkami, czarną fasolą, kminem i kolendrą; czerwone dobrze smakują z pieczonymi ziemniakami, tacos, stekami, nadają się do zup
- Bell - pochodzi z Meksyku, Środkowej i Południowej Ameryki; czerwona, żółta, pomarańczowa, czekoladowa, liliowa, kremowa, fioletowa i zielona ma pękate, słodkie i soczyste strąki o świeżym orzeźwiającym smaku (0 SHU); można ją jeść na surowo, piec, gotować, smażyć; nadaje się o sałatek, sosów, gulaszów
- Habanero - należy do najostrzejszych na świecie; ma kulisty kształt i czerwony kolor, a po ususzeniu - prawie czarny; wchodzi w skład sosów, nadaje się do marynat, zmielona dodawana jest do przyprawy chili; jej specjalna odmiana red savina habanero ma 577 000 SHU
- Hungarian hot - została sprowadzona na Węgry około 1540 roku przez najeżdżających Turków; nadaje smaku kuchni węgierskiej, serbskiej i mołdawskiej; jest słodko-ostra (1000-5000 SHU, a wg niektórych źródeł nawet do 15 000 SHU); delikatnie rozgrzewająca lub paląca ma wszechstronne zastosowanie; nadaje się do mrożenia, nie wymaga obierania
- Jalapeño - nazwa pochodzi od meksykańskiego miasta Jalapa; może mieć czerwone (nieco słodsze) lub bardziej popularne zielone strąki (2500- 5000 SHU); ma charakterystyczny słodko-dymny smak z nutą czekolady; doskonała do salsy, guacamole, chutneyów, zup, chleba, dipów, makaronów, serów; najbardziej ostra jest jalapeño wędzona (chipotle) - 5000-10 000 SHU
- Pimento - pochodzi z Ameryki Południowej; czerwona papryka (długość strąków 7-10 cm); słodkawa i niezbyt ostra (100-500 SHU); niezastąpiony składnik kuchni portugalskiej i hiszpańskiej, dodaje się ją do paelli i tapas, grilluje, marynuje, nadziewa oliwki
- Poblano - pochodzi z Meksyku; to papryka dość łagodna (1000-2000 SHU); świeża ma ciemnozielony kolor, w czasie suszenia staje się ciemnobrązowa, a po namoczeniu ceglastoczerwona (ancho); odmianą, która po namoczeniu zachowuje kolor, jest mulato
- Serrano - pochodzi z Meksyku; to zielona papryka o ostrym orzeźwiającym smaku i cytrusowym aromacie (8 000-22 000 SHU)
- Tabasco - pochodzi z Ameryki Środkowej; to małe czerwone lub żółte strączki, składnik sosu o tej samej nazwie; ma ostry smak z owocową nutą (30 000-50 000 SHU), ale palenie szybko znika; zaostrza smak potraw meksykańskich
Komentarze
Prześlij komentarz