sanpin

  • Sanpin to mieszanka zielonej herbaty i kwiatów jaśminu. Od lat jest znana mieszkańcom japońskiej Okinawy, którzy średnio wypijają 3 czarki dziennie.
  • Herbata jaśminowa ma subtelny, oryginalny smak. Nazywana cesarską perłą, ponieważ w dawnych czasach raczyli się nią wyłącznie chińscy arystokraci, zyskuje coraz większą popularność na świecie. W zależności od składników, jej smak może być mocny, delikatny, rozgrzewający, kwiatowy albo wręcz trudny do określenia. 
  • Jest wytwarzana z tylko z jednego rodzaju kwiatów: białych, wielolistnych. Z kolei rodzaje herbat, jakie komponuje się z jaśminem są dość liczne. I tak, najpopularniejsze to: 
- jaśminowa zielona - to najczęściej pita herbata jaśminowa; kwiaty jaśminu łatwo przenikają liście zielonej herbaty, przez co nadaje im słodki zapach; po zaparzeniu zyskuje lekko pomarańczowa barwę; produkuje się ją w Chinach w prowincji Fuijan

- jaśminowa biała - często uważana za najsmaczniejsza herbatę świata; występuje w ciekawej formie, gdyż kwiaty jaśminu są zamknięte w liściach białej herbaty, które otwierają się pod wpływem temperatury

- jaśminowa czarna - to rodzaj herbaty jaśminowej dla tradycjonalistów

- jaśminowa rooibos - to rodzaj czerwonej herbaty otrzymywany z czerwonokrzewu afrykańskiego, która jest aromatyzowana kwiatami jaśminu

- jaśminowa kwitnąca - to herbata, która daje spektakularny widok podczas zaparzania; listki herbaty zostały zwinięte w małe kuleczki, które pod wpływem temperatury uwalniają się, ukazując schowane kwiaty jaśminu; dodatkiem jest herbata zielona albo biała

    Parzenie.  
    Łyżeczkę suszu zalewamy szklanką wody o temperaturze 80 st. C. Herbatę należy parzyć nie dłużej niż 3 - 4 minuty.

Komentarze

Popularne posty