Przejdź do głównej zawartości
miód - rodzaje
- akacjowy - zalecany diabetykom i tym wszystkim, którym skacze cukier; pomaga na trądzik; silnie działa moczopędnie, dlatego jedząc go należy więcej pić
- gryczany - sprawdza się w stanach wyczerpania nerwowego, miażdżycy, nadciśnieniu, leczeniu górnych dróg oddechowych oraz grypie, a ponadto sprzyja tworzeniu się kostniny, np. po złamaniach; chroni przed osteoporozą
- lipowy - obniża gorączkę; działa uspokajająco; działa niezawodnie w leczeniu przeziębień, bezsenności i przy niepokoju; można wzmocnić jego działanie pijąc jednocześnie napary z kwiatu lipy
- rzepakowy - polecany w schorzeniach wątroby i przewodu moczowego; likwiduje zaparcia; zapobiega nadciśnieniu; zawiera bardzo dużo glukozy, także natychmiast pobudza do działania i dodaje energii
- spadziowy - pomocny w leczeniu anemii i zwolnionym metabolizmie; działa wykrztuśnie, pomaga przy chorobach oskrzeli; oczyszcza płuca palaczy; polecany po kuracjach lekami o silnym działaniu
- wrzosowy - zawiera łatwo przyswajalne biopierwiastki, neurohormony i hormony wzrostu; pomaga przy chorobach oczu, serca i układu pokarmowego
Komentarze
Prześlij komentarz