morwa

    Morwa biała i morwa czarna to rośliny pochodzące z Azji południowo-wschodniej - przede wszystkim z północnych Chin - których właściwości lecznicze są wykorzystywane od wieków. Istnieje ponad 150 odmian morwy. Jednak najpopularniejszymi są morwa biała, morwa czarna i morwa czerwona. 
    W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowano liście morwy białej m.in. w obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi i wysokiego poziomu cholesterolu. Podobne właściwości wykazywały także ekstrakty z kory korzenia morwy, które dodatkowo wykorzystywane były przeciwzapalnie, jako środki chroniące wątrobę i nerki, a także jako środki przeciwbólowe.
   
    W Korei, Japonii i Chile liście morwy białej od dawna są wykorzystywane do przygotowywania Mon Tea - herbaty przeciwdiabetycznej. 
    Aby przygotować herbatę przeciwcukrzycową, wystarczy zalać około 1 g liści morwy białej 100 ml gorącej wody (98°C) i zaparzać 3-5 min. 

    Morwa biała zawiera substancje obniżające poziom cukru we krwi i zmniejszające ryzyko rozwoju miażdżycy, a do tego wykazuje właściwości antyoksydacyjne, ma działanie antybakteryjne oraz przeciwwirusowe. Może też być środkiem na odchudzanie. 
    Owoce morwy dojrzewają one pod koniec lipca i szybko opadają. Mają barwę od białej poprzez różową, aż do czarnej. Z ciemnych jagód morwy można wytwarzać dżemy, marmolady, soki i kompoty, wina, likiery oraz nalewki.

Komentarze

Popularne posty