żywność sirt
Na liście tzw. sirtfoods znalazły się m.in. zielona herbata, kakao, kurkuma, owoce cytrusowe. Nazwa wskazuje na właściwości aktywowania białek zwanych sirtuinami, którym przypisuje się działanie odmładzające.
Sirtuiny wpływają na liczne procesy - wpływają na procesy starzenia się organizmu, regulację procesów metabolicznych, jak również mają wpływ na metabolizm glukozy i lipidów. Naukowcy sugerują, że sirtuiny chronią komórki poprzez zapobieganie ich uszkodzeniom i śmierci w okresach stresu. Jednak wciąż konieczne są dalsze badania, które dadzą pełniejszy obraz ich wpływu na nasz organizm. Nie mniej jednak wg naukowców, regularne spożywanie m.in. takich produktów jak zielona herbata, kakao, kurkuma, jarmuż, jagody, pietruszka, kapary, owoce cytrusowe, orzechy włoskie, seler, chili, soja, gryka, czerwona cebula czy jabłka może zwiększyć tempo utraty wagi, i zrównoważyć skutki niezdrowej diety. Wymienione produkty klasyfikowane są bowiem jako żywność sirt.
Dieta sirtuinowa bazuje na produktach zwanych aktywatorami sirtuin. Autorzy tego modelu żywienia wskazują 20 kluczowych produktów, których nie powinno zabraknąć w diecie SIRT. Są to:
- czerwona cykoria
- czerwona cebula
- czerwone wino
- daktyle Medjool
- gryka
- jarmuż
- kakao
- kawa
- kapary
- kurkuma
- lubczyk
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- orzechy włoskie
- papryczka chili Bird’s Eye
- pietruszka
- rukola
- soja
- seler wraz z liśćmi
- truskawki
- zielona herbata
warzywa
- biała cebula
- bób
- brokuły
- endywia
- fasola
- karczochy
- kapusta bok choy
- rzeżucha
- szalotka
- szparagi
- zielona fasolka szparagowa
- żółta cykoria
owoce
- czerwone winogrona
- czarne porzeczki
- jagody goji
- jabłka
- jeżyny
- kumkwat
- maliny
- śliwki
- żurawina
orzechy i nasiona
- kasztany
- nasiona chia
- nasiona słonecznika
- orzechy pekan
- orzeszki ziemne
- pistacje
zboża
- komosa ryżowa
- mąka razowa
zioła i przyprawy
- imbir
- koper
- mięta
- oregano
- ostra papryka
- szałwia
- szczypiorek
- tymianek
napoje
- biała herbata
- czarna herbata
Komentarze
Prześlij komentarz