Przejdź do głównej zawartości
anyż gwiaździsty
- Anyż gwiaździsty (gwiazdkowy) to wysuszone owoce wiecznie zielonego drzewa o nazwie badian właściwy. Charakterystyczne ośmioramienne gwiazdki wypełnione nasionami są stosowane nie tylko jako aromatyczna przyprawa, lecz także jako surowiec do produkcji leków i kosmetyków. Anyż gwiaździsty (gwiazdkowy) wykazuje bowiem wiele właściwości leczniczych, które docenia się od tysiącleci. Anyż gwiaździsty znalazł zastosowanie już w medycynie starożytnych Greków i Egipcjan.
- Anyż gwiaździsty potocznie jest błędnie nazywany anyżem lub anyżkiem. Należy jednak zaznaczyć, że te 2 ostatnie określenia są zarezerwowane dla innej gatunkowo rośliny o nazwie biedrzeniec anyż. Badian właściwy i biedrzeniec anyż łączy jedynie główny składnik występujący w olejku - anetol (substancja o właściwościach bakterio- i grzybobójczych, przeciwbólowych oraz wiatropędnych) - dzięki czemu, jako surowce olejkowe, mogą być wymiennie używane w przemyśle. Obie rośliny łatwo odróżnić po nasionach. Te anyżu gwiazdkowego są brązowe, a te biedrzeńca anyżu - szaro-zielone.
- Owoce anyżu gwiaździstego są bardzo podobne do owoców anyżu japońskiego, zwanego dawniej anyżem czczonym, jednak owoce anyżu japońskiego są nieco mniejsze i mają inny zapach niż anyż gwiaździsty, gdyż nie zawierają dużych ilości anetolu. Poza tym są niejadalne, ponieważ zawierają substancje toksyczne. Z tego powodu w Chinach były stosowane jako trutka na szczury.
- To przyprawa, która pomaga zniwelować skutki przejedzenia. Anyż pobudza wydzielanie soków żołądkowych, działa rozkurczowo i wiatropędnie, dlatego jest sprawdzonym środkiem na niestrawność, a także wzdęcia i gazy. Dawniej stosowano nalewki zawierające owoce anyżu gwiaździstego, które poprawiały trawienie.
- Pomoże również w schorzeniach układu oddechowego, zwłaszcza w kaszlu, ponieważ pobudza wydzielanie śluzu, a tym samym działa wykrztuśne.
- Podobnie jak inne przyprawy, najlepiej przechowywać go oddzielnie, w szczelnie zamkniętym szklanym lub porcelanowym pojemniku, ponieważ szkodzą mu wysoka temperatura, światło, wilgoć oraz dostęp powietrza. Warto wiedzieć, że dłużej zachowuje swoją moc, jeżeli trzyma się go w formie niezmielonej.
- Anyż ma silny, korzenno-słodkawy smak. Można go używać w całości, w formie rozdrobnionej lub zmielonej.
- Można go dodawać także do zup owocowych i kompotów - zwłaszcza śliwkowego, gruszkowego i jabłkowego. Całe gwiazdki podnoszą smak mocno osłodzonej kawy, herbaty oraz grogu. Z kolei małe kawałki dodaje się do indyjskiego ryżu biryani. Służy również do przygotowywania niezwykle aromatycznej chińskiej herbatki- masala czaj. Warto wiedzieć, że anyż gwiazdkowy - razem z goździkami, cynamonem, koprem włoskim (nasionami) i pieprzem syczuańskim - wchodzi w skład chińskiej przyprawy pięciu smaków. Dodana do potrawy, wzbogaca ją o podstawowe smaki: słodki, słony, kwaśny, gorzki.
- Nalewka: przygotuj 20 g anyżu gwiazdkowego, szklankę spirytusu, szklankę wódki i 2-3 łyżki miodu. Anyżowe gwiazdki wsyp do butelki ze spirytusem, zakręć ją i odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Następnie zlej płyn, odstaw go w ciemne i chłodne miejsce, a gwiazdki przełóż do butelki lub słoika, zalej wódką, dokładnie zakręć i odstaw na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie połącz oba płyny i dosłodź miodem. Nalewkę można zażywać 3 razy dziennie po 15-20 kropli w łyżeczce płynu lub cukru.
Komentarze
Prześlij komentarz