kwiat bananowca

    Kwiat lub częściej serce bananowca osiąga rozmiar od 15 do nawet 50 cm długości, jest owalnego kształtu, a zewnętrzne liście mają ciemny purpurowy kolor. Znajdują się pod nim właściwe kwiaty, drobne i żółte „pręciki” z których po zapłodnieniu wyrosłyby banany. Kwiat bananowca wydziela lepki sok, który barwi. Obierając kwiat bananowca warto założyć rękawiczki, a nóż posmarować olejem, aby kawałki kwiatu nie przylepiały się do niego. 

    właściwości i zastosowanie:

to popularny składnik kuchni azjatyckich (można podawać go na wiele sposobów, na surowo z ostrym sosem do maczania, duszony lub gotowany jako składnik zup, lub gulaszy albo usmażyć z makaronem), np. w Tajlandii sieka się kwiat bananowca i podaje na surowo z ostrym sosem do maczania

często przygotowuje się również sałatki z kwiatu bananowca lub innych składników i podaje się je na zewnętrznych, ciemnych liściach kwiatu

- małe kwiatki znajdujące się pod ciemnymi liśćmi - przyszłe banany - wykorzystuje się do przyrządzenia chrupkich, smażonych placuszków

- jest dobrym źródłem witaminy A i C, białka i błonnika


    Jak obrać kwiat bananowca?

przed podaniem kwiat bananowca należy obrać z zewnętrznych ciemnych liści (w Azji zewnętrzne liści kwiatu wykorzystuje się, jako naczynia i podaje na nich gotową potrawę lub wyrzuca)

pod ciemnymi liśćmi znajdują się liście koloru jasno różowego i te są już jadalne - kroimy je na mniejsze kawałki i moczymy w wodzie

kwiat obieramy do momentu, aż pojawią się liście zbyt małe do obrania

obrany i pokrojony kwiat szybko ciemnieje i nabiera gorzkiego smaku, aby temu zapobiec należy zawczasu przygotować miskę z 4 szklankami wody zakwaszonej 1 łyżką octu lub soku z limonki i umieścić w niej kawałki serca po obraniu

pod każdym liściem znajdują się białe słupki (zalążki), z których w przyszłości wyrosłyby banany; z każdego z nich usuwamy 2 niejadalne części - wyglądający jak wykałaczka pręcik i małą, elastyczną prawie przezroczystą cząstkę w formie rynienki, a następnie zalążki kroimy na mniejsze kawałki i moczymy w przygotowanej wodzie

po zdjęciu liści otrzymamy bladożółte właściwe serce, które przekrawamy wzdłuż na pół; od razu puszcza ono kleisty sok, więc warto przedtem posmarować nóż olejem; obie połówki drobno kroimy i moczymy wodzie z liśćmi i zalążkami przez 2 godziny

- tak przygotowane serce jest gotowe do użycia (przykryte w misce z wodą i solą, ewentualnie octem albo sokiem z limonki może być przechowywane w lodówce do 2 dni

Komentarze

Popularne posty