fasola w kuchni południowoamerykańskiej

     Fasola powszechnie występuje w wielu daniach kuchni południowoamerykańskiej. Oto kilka mniej lub bardziej znanych potraw z tamtych regionów.

  • chifrijo - to najpopularniejsza przekąska w Kostaryce; jest to ryż z fasolą i chrupiącymi skwarkami z wieprzowej skórki
  • feijoada - to narodowa potrawa Brazylii; jest to czarna fasola (rzadziej czerwona albo brązowa) z dodatkiem suszonego mięsa, wędzonych kiełbasek, ozorów, wieprzowych uszu i nóg oraz przypraw (goździki, liście laurowe, pieprz, czosnek, cebula); serwuje się ją z ryżem, plastrami pomarańczy i pikantnym paprykowym sosem, a w uboższej wersji  z fasolą i mocno soloną suszoną wołowiną i samym tylko ryżem
  • gallo pinto - w Kostaryce i Nikaragui ta potrawa jest określana jako narodowa, z kolei w Salwadorze i Gwatemali jest znana pod nazwą casamiento; mieszkańcy Kostaryki jadają ją na śniadanie razem z jajkiem sadzonym i kiełbaskami, ale także podczas innych posiłków; oprócz fasoli muszę się w niej znaleźć ryż i cebula, ale wśród składników wymienia się również paprykę, pomidory, salsę oraz przyprawy jak czosnek, kminek, kolendrę
  • pasztety i suflety - zwykle łączy się ze sobą fasolę (czarną, czerwoną, limeńską, pinto) z mięsem i papryką
  • tortilla - czyli chrupiące placki z mąki kukurydzianej albo pszennej, składane na pół albo zwijane w rulon; najbardziej kojarzy się z Meksykiem, chociaż tradycyjne gwatemalskie śniadanie nie może obyć się bez tortilli z gorącą pastą z fasoli, aczkolwiek przysmakiem są też tortille nadziewane fasolą i serem, podawane do każdego posiłku

Komentarze

Popularne posty