śliwki
Na świecie występuje ponad 6000 odmian śliwy domowej, zwanej Prunus domestica. Wszystkie są krzyżówkami dzikich śliw: lubaszki (mirabelki), ałyczy i tarniny. To właśnie ich owoce, rosnące w Europie już w czasach neolitu, tak zafascynowały ogrodników z Bliskiego Wschodu, że udało im się uzyskać z nich odmiany jadalne - owoce stały się większe, słodsze, a przede wszystkim smaczniejsze. Dopiero w takiej postaci trafiły na europejskie stoły, co zawdzięczamy Grekom i Rzymianom. Z Półwyspu Apenińskiego szybko rozprzestrzeniły się na cały kontynent, trafiając nie tylko do dworskich, ale i wiejskich ogrodów.
Ze względu na kształt oraz wielkość owoców śliwki dzielą się na mirabelki, renklody, węgierki, śliwki okrągłe, jajowate i owalne. Drugi podział to odmiany deserowe oraz te, które nadają się idealnie do robienia przetworów. Do deserowych odmian należą renklody: althana, zielona i ulena oraz węgierki - włoska, zwykła, łowicka oraz inne odmiany, takie jak herman, kirka, brzoskwiniowa i królowa Wiktoria. Wiele z tych odmian, jak węgierka zwykła czy renkloda zielona, należą również do owoców, z których można przygotowywać pyszne powidła, dżemy lub kompoty. Odmianą nadającą się wyłącznie do robienia przetworów jest niezwykle popularna we Francji mirabelka.
właściwości i zastosowanie:
- można z nich przyrządzić dżemy, powidła, marmolady, kompoty, sorbety, pierogi, knedle, marynaty, sosy, ciasta
- poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie, zapobiegają zaparciom
- zawierają dużą zawartość pektyn (najbardziej wartościowe pod tym względem są węgierki i renklody)
- śliwki suszone zawierają 5 razy więcej błonnika niż śliwki surowe
- wszystkie śliwki mają podobne wartości odżywcze, ale różnią się ilością kalorii
- nie są bogate w witaminę C, ale zawierają witaminę A, mają sporo z grupy B i rzadko występującą w owocach witaminę E, jak również takie składniki mineralne jak: magnez, potas, żelazo, fosfor, wapń
- śliwki suszone zawierają więcej witaminy A i błonnika niż świeże owoce, mają też dużo żelaza i fosforu
- suszone śliwki są 5 razy bardziej kaloryczne niż świeże
- systematyczne jedzenie 3 suszonych śliwek dziennie albo picie szklanki kompotu z suszu ureguluje pracę przewodu pokarmowego
Komentarze
Prześlij komentarz