nalewki
Mianem nalewki określa się zioła albo owoce zalane alkoholem. Nalewki mobilizują naturalne mechanizmy obronne, a sekret udanej nalewki tkwi w surowcu, który został wykorzystany. Trzeba używać ziół zebranych w odpowiednim terminie i właściwie wysuszonych. Gotową nalewkę zależy przelać do ciemnej butelki i szczelnie zamknąć. Świetnie do tego nadają się butelki po napojach z ciemnego szkła z zakrętką. Butelkę dobrze jest trzymać w lodówce albo innym chłodnym i ciemnym miejscu.
warto przygotować nalewki z:
- jeżówka purpurowa - zawarte w niej substancje czynne wzmagają naturalną odporność i pobudzają system immunologiczny, a tym samym zmniejszają w naturalny sposób podatność na infekcje bakteryjne i wirusowe; można stosować po 2-5 ml nalewki (1 łyżeczka albo 1 łyżka) kilka razy dziennie dla podniesienia odporności organizmu, przy różnego rodzaju infekcjach oraz w stanach ogólnego wyczerpania, uczuciu zmęczenia i osłabienia; także zewnętrznie, do płukania gardła: 10 ml nalewki (1/3 małego kieliszka) na szklankę ciepłej wody
- kminek - działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, a także wykazuje działanie rozkurczowe i żółciopędne; dodany do innych ziół wspomaga organizm w walce z infekcjami
- nagietek - zawiera mnóstwo substancji czynnych, które m.in. wzmacniają ogólną odporność organizmu, działają przeciwzapalnie czy chronią przed szkodliwym wpływem stresu
- rozmaryn - substancje czynne znajdujące się w jego liściach m.in. wzmacniają system nerwowy, pobudzają krążenie krwi, rozszerzają naczynia krwionośne, pobudzają apetyt; nalewkę zaleca się przy osłabieniach, bólach głowy, stanach napięcia psychicznego
Komentarze
Prześlij komentarz