ramen
Ramen jest tradycyjną japońską zupą na bazie rosołu kostnego, z makaronem, przyprawami i różnymi dodatkami: mięsem albo rybami, sosem sojowym, miso czy też grzybami shiitake, katsuobushi (fermentowane i wędzone płatki tuńczyka), algami kombu, niboshi, jakiem na twardo... Ramen jest ważnym elementem kuchni japońskiej, jednak wywodzi się z Chin. Nie wiadomo dokładnie, kiedy i w jakich okolicznościach trafił do Japonii. Istnieją 2 teorie: 1 z nich mówi o uczonym Shu Shunsui, który uciekł do Japonii z mandżurskiej prowincji w Chinach i zaczął gotować ramen na wyspie, a według 2 - na początku XX wieku chińscy kucharze otworzyli sklep w Tokio, gdzie sprzedawali makaron o nazwie „Shina Soba”, który stał się podstawą ramenu.
Ramen podaje się w miskach. Rosół można jeść łyżką, a pozostałe składniki pałeczkami. Japońska kultura nakazuje głośno siorbać podczas jedzenia ramenu, gdyż jest to oznaka uznania dla posiłku i kucharza.
rodzaje:
- hakata ramen - bardzo gęsty i jasny, gotowany na kościach wieprzowych, z cieńszym niż zwykle makaronem
- kitakata ramen - słynie z grubych klusek i bulionu gotowanego na wieprzowinie oraz niboshi
- tokio ramen - inaczej shoyu ramen; gotowany na kurczaku z dodatkiem sosu sojowego oraz rybnego bulionu dashil dodatkami do zupy są cebulka dymka, jajko, nori, szpinak i krojona wieprzowina
- tonkotsu - ramen popularny w mieście Fukuoka; ma mlecznobiały kolor z powodu dużych ilości tłuszczu i kolagenu wyekstrahowanych z kości wieprzowych podczas kilku dni gotowania
- sapporo ramen - inaczej miso ramen; rozgrzewający i bardzo pożywny; zawiera miso, kukurydzę, masło, siekaną wieprzowinę i czosnek, a czasami dodaje się do niego także owoce morza
- yokohama ramen - przygotowuje się go na bulionie wieprzowym z sosem sojowym i dodaje grube, proste kluski
Komentarze
Prześlij komentarz