olej kukurydziany
Olej kukurydziany jest produkowany z ziaren kukurydzy. Handlowo występuje wyłącznie w postaci rafinowanej jako olej o jasnożółtej barwie, bezsmakowy i bezzapachowy.
Po raz pierwszy został wyprodukowany przemysłowo w 1889 roku, ale produkcja na dużą skalę rozpoczęła się dopiero od 1910 roku. Główny producent oleju kukurydzianego to USA, gdzie rocznie powstaje około 1.800.000 ton tego tłuszczu. Dużo mniejsze ilości rzędu 100.000 - 200.000 ton rocznie wytwarzane są w Chinach, Turcji, Brazylii, Japonii i RPA.
właściwości i zastosowanie:
- tak samo jak wszystkie inne oleje, spośród makroskładników odżywczych zawiera tylko tłuszcz (wśród witamin i składników mineralnych w oleju kukurydzianym znajdziemy tylko witaminę E oraz niewielkie ilości witaminy K)
- wśród olejów roślinnych jest jednym z najbogatszych w fitosterole oraz tokoferole
- 59% kwasów tłuszczowych w oleju kukurydzianym to kwasy tłuszczowe wielonienasycone (głównie linolowy 18:2; z rodziny omega-6), 24% - kwasy jednonienasycone (głównie oleinowy 18:1), a 13% - kwasy nasycone (głównie palmitynowy 16:0), 1% kwasów tłuszczowych to kwas linolenowy z rodziny omega-3
- ma neutralny smak, co sprawia, że można go stosować w wielu potrawach
- nadaje się do używania na zimno i na ciepło
- wysoka stabilność i odporność na temperaturę sprawiają, że olej kukurydziany idealnie nadaje się do długotrwałego smażenia w głębokim tłuszczu, gdyż zaczyna dymić dopiero w temperaturze powyżej 230 st. C
Komentarze
Prześlij komentarz