gruszki
Gruszki to owoce znane od dawna. Starożytni robili z nich napar, który stosowali przy przeziębieniach, gorączce i uporczywym kaszlu. Pieczone były pomocne w dolegliwościach trawiennych, a smażone stosowano na wzmocnienie. To jedne z nielicznych owoców, które zawierają jod. Ponadto wyróżniają się zawartością boru, który wspomaga pracę mózgu i poprawia koncentrację. Bor zapobiega też utracie wapnia z kości.
właściwości i zastosowanie:
- są polecane osobom, które zmagają się z zaparciami albo biegunką (w tym pierwszym przypadku należy sięgnąć po gruszki miękkie i dojrzałe, a w tym drugim po odmiany cierpkie i mało soczyste)
- wbrew powszechnej opinii nie są ciężkostrawne, to dzikie owoce gruszek długo zalegają w przewodzie pokarmowym
- w większości składają się głównie z wody i zawierają sporo pektyn
- ich indeks glikemiczny wynosi 30
- najbogatsza w cenne składniki jest skórka, dlatego warto jeść nieobrane owoce
- odmiany gruszek, które najlepiej jeść na surowo to: klapsa, konferencja, Triumf Packhama
- typowo deserowymi odmianami są Carola i Concorde
- lepiej kupować gruszki twardsze niż miękkie, ponieważ w miarę dojrzewania rośnie w nich zawartość cukrów, a maleje ilość kwasów owocowych i pektyn
- nie należy kupować żółtych, przejrzałych gruszek
- można je ususzyć, ale nie nadają się do zamrażania
- Uwaga! mogą powodować alergię
Komentarze
Prześlij komentarz