jarząb szwedzki
Jarząb szwedzki jest uważany za drzewo dekoracyjne. Kwitnie w maju i ma podobne do jarzębiny owoce, które są dojrzałe pod koniec września lub w październiku. Można je spożywać, lecz dopiero po przetworzeniu. Ze względu na zawartość kwasu parasorbinowego zjedzenie surowych owoców może skutkować ciężkim zatruciem pokarmowym. A po przetworzeniu znakomicie nadają się na przetwory jak dżemy, soki i nalewki, i w przeciwieństwie do owoców jarzębiny, są pozbawione charakterystycznej goryczki.
Owoce zawdzięczają swój słodki smak zawartości sorbitolu, czyli naturalnej substancji słodzącej, która jest o połowę mniej słodka niż cukier. Ponadto zawierają one bardzo dużo witaminy C, beta-karoten, kwasy organiczne, garbniki, antocyjany, rutynę oraz potas, cynk, żelazo, wapń, mangan i magnez.
Ze względu na swoje właściwości owoce jarzębu szwedzkiego są polecane: w leczeniu cukrzycy i reumatyzmu, w profilaktyce miażdżycy i nadciśnienia, przy kamicy nerkowej i żółciowej, w niestrawności i zaburzeniach trawienia, przy podatności na siniaki, wspomagająco przy przeziębieniach.
Ponadto owoce mają też działanie moczopędne, przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwzapalne, przeczyszczają i odtruwają organizm, a także pobudzają przemianę materii i neutralizują wolne rodniki.
Komentarze
Prześlij komentarz