orzechy - właściwości i rodzaje
Orzechy zawierają dużą ilość białka i tłuszczów (ale tych obfitujących w nienasycone kwasy tłuszczowe), wysoką zawartość witamin z grupy B, witaminę E, błonnik i składniki mineralne jak potas, sód, cynk, magnez, żelazo, czy fosfor.
Migdały
Orzech włoski
- w 15% składa się z wysokowartościowego białka
- wyróżnia się rekordową zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
- są bogatym źródłem witaminy B6
Orzech laskowy
Orzechy pekan
Orzechy makadamia
Pinie
- otrzymywane z szyszek śródziemnomorskiego gatunku sosny
- wchodzą w skład słynnego sosu pesto
- są dobrym źródłem cynku i magnezu
- pomagają na suchy kaszel, łagodzą stany zapalne, obniżają poziom cholesterolu
- szybko jełczeją
Orzechy brazylijskie
Orzech kokosowy
Rodzaje:
Migdały
Orzech włoski
- w 15% składa się z wysokowartościowego białka
- wyróżnia się rekordową zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
- są bogatym źródłem witaminy B6
Orzechy pekan
- zwane też orzeszkami amerykańskimi
- zawierają wyjątkowo dużo tłuszczu, bo aż 72% i tylko 9% białka
- są bogatym źródłem cynku
- zawierają wyjątkowo dużo tłuszczu, bo aż 72% i tylko 9% białka
- są bogatym źródłem cynku
Pinie
- otrzymywane z szyszek śródziemnomorskiego gatunku sosny
- wchodzą w skład słynnego sosu pesto
- są dobrym źródłem cynku i magnezu
- pomagają na suchy kaszel, łagodzą stany zapalne, obniżają poziom cholesterolu
- szybko jełczeją
Orzechy brazylijskie
Orzech kokosowy
Komentarze
Prześlij komentarz