orzechy - właściwości i rodzaje

   Orzechy zawierają dużą ilość białka i tłuszczów (ale tych obfitujących w nienasycone kwasy tłuszczowe), wysoką zawartość witamin z grupy B, witaminę E, błonnik i składniki mineralne jak potas, sód, cynk, magnez, żelazo, czy fosfor.


Rodzaje:

Migdały




Orzech włoski

- w 15% składa się z wysokowartościowego białka
- wyróżnia się rekordową zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
- są bogatym źródłem witaminy B6


Orzech laskowy



Orzechy pekan

- zwane też orzeszkami amerykańskimi
- zawierają wyjątkowo dużo tłuszczu, bo aż 72% i tylko 9% białka
- są bogatym źródłem cynku


Orzechy makadamia

Pinie

- otrzymywane z szyszek śródziemnomorskiego gatunku sosny
- wchodzą w skład słynnego sosu pesto
- są dobrym źródłem cynku i magnezu
- pomagają na suchy kaszel, łagodzą stany zapalne, obniżają poziom cholesterolu
- szybko jełczeją


Orzechy brazylijskie

Orzech kokosowy

Komentarze

Popularne posty