orzechy nerkowca
Nerkowce to owoce nerkowca zachodniego, gatunku drzewa spokrewnionego z mango. Pochodzą z obszarów tropikalnych Ameryki Południowej, przede wszystkim z Brazylii. Są również uprawiane w Indiach, Wietnamie oraz w Afryce Środkowej, jednak odmiana brazylijska ma większy rozmiar i charakteryzuje się słodkim smakiem, z kolei te indyjskie są mniejsze, bardziej chrupkie i mniej słodkie.
Wewnętrzna warstwa skorupki zawiera olejek o silnych właściwościach parzących, dlatego nerkowce praży się jeszcze przed usunięciem łupiny.
Wewnętrzna warstwa skorupki zawiera olejek o silnych właściwościach parzących, dlatego nerkowce praży się jeszcze przed usunięciem łupiny.
nerkowce zawierają:
- zawierają duże ilości białka, cynku, fosforu, magnezu i żelaza
- wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego
- zapobiegają podnoszeniu się poziomu cholesterolu we krwi
- obniżają ciśnienie tętnicze
- są rekomendowane w diecie DASH, czyli zapobiegającej nadciśnieniom
- pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami
- wspierają funkcjonowanie układu nerwowego
- dodają energii, koją nerwy, poprawiają pamięć oraz koncentrację
- zawierają cynk oraz selen
Nerkowce można jeść prażone, solone albo oblane czekoladą, jako przekąskę, bądź dodatek do ciast, deserów, czy sałatek.
Orzechy nerkowca są stałym składnikiem wielu dalekowschodnich potraw, np. w Indiach dodaje się je w całości do różnych rodzajów curry. Wykorzystuje się je także w produkcji likieru o nazwie kaju.
W kuchni korzysta się również z jabłek nanerczowych, z których wyrabia się soki, wino, marmolady i dżemy.
Komentarze
Prześlij komentarz