orzechy nerkowca

   Nerkowce to owoce nerkowca zachodniego, gatunku drzewa spokrewnionego z mango. Pochodzą z obszarów tropikalnych Ameryki Południowej, przede wszystkim z Brazylii. Są również uprawiane w Indiach, Wietnamie oraz w Afryce Środkowej, jednak odmiana brazylijska ma większy rozmiar i charakteryzuje się słodkim smakiem, z kolei te indyjskie są mniejsze, bardziej chrupkie i mniej słodkie.
   Wewnętrzna warstwa skorupki zawiera olejek o silnych właściwościach parzących, dlatego nerkowce praży się jeszcze przed usunięciem łupiny. 


nerkowce zawierają:

  • zawierają duże ilości białka, cynku, fosforu, magnezu i żelaza
  • wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego
  • zapobiegają podnoszeniu się poziomu cholesterolu we krwi
  • obniżają ciśnienie tętnicze
  • są rekomendowane w diecie DASH, czyli zapobiegającej nadciśnieniom
  • pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami
  • wspierają funkcjonowanie układu nerwowego
  • dodają energii, koją nerwy, poprawiają pamięć oraz koncentrację
  • zawierają cynk oraz selen
  
 Nerkowce można jeść prażone, solone albo oblane czekoladą, jako przekąskę, bądź dodatek do ciast, deserów, czy sałatek. 
   Orzechy nerkowca są stałym składnikiem wielu dalekowschodnich potraw, np. w Indiach dodaje się je w całości do różnych rodzajów curry. Wykorzystuje się je także w produkcji likieru o nazwie kaju.
   W kuchni korzysta się również z jabłek nanerczowych, z których wyrabia się soki, wino, marmolady i dżemy. 

Komentarze

Popularne posty