pistacje
Pistacje, zwane też zielonymi migdałami albo orzechami szczęścia, są nasionami drzewa pistacjowego.
właściwości i zastosowanie:
- jako jedyne orzechy zawierają karotenoidy, wspomagające pracę oczu i zmniejszające ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej
- zawierają również najwięcej ze wszystkich orzechów potas
- zmniejszają ryzyko zachorowania na raka
- obniżają poziom cholesterolu, ciśnienia oraz cukru
- regularne spożywanie pistacji poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego
- mają niski indeks glikemiczny, w związku z czym chorzy na cukrzycę bez obaw mogą je dopisać do diety
- zawierają sporo żelaza, dlatego też powinny się znaleźć w jadłospisie osób chorujących na anemię
- poprawiają pracę układu nerwowego
- zwiększają odporność na stres
- uspokajają
- zawierają dużą ilość witamin z grupy B, w szczególności B6
- prażone pistacje mają zmniejszoną zawartość antyoksydantów, dlatego zdrowsze są nieprażone
- są składnikiem bakławy - popularnego w kuchni tureckiej i ormiańskiej deseru
- są wykorzystywane przede wszystkim w przemyśle spożywczym i cukierniczym
Komentarze
Prześlij komentarz