pistacje

   Pistacje, zwane też zielonymi migdałami albo orzechami szczęścia, są nasionami drzewa pistacjowego.


właściwości i zastosowanie:

  • jako jedyne orzechy zawierają karotenoidy, wspomagające pracę oczu i zmniejszające ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej
  • zawierają również najwięcej ze wszystkich orzechów potas
  • zmniejszają ryzyko zachorowania na raka
  • obniżają poziom cholesterolu, ciśnienia oraz cukru 
  • regularne spożywanie pistacji poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego
  • mają niski indeks glikemiczny, w związku z czym chorzy na cukrzycę bez obaw mogą je dopisać do diety
  • zawierają sporo żelaza, dlatego też powinny się znaleźć w jadłospisie osób chorujących na anemię
  • poprawiają pracę układu nerwowego
  • zwiększają odporność na stres
  • uspokajają
  • zawierają dużą ilość witamin z grupy B, w szczególności B6
  • prażone pistacje mają zmniejszoną zawartość antyoksydantów, dlatego zdrowsze są nieprażone
  • są składnikiem bakławy - popularnego w kuchni tureckiej i ormiańskiej deseru
  • są wykorzystywane przede wszystkim w przemyśle spożywczym i cukierniczym

Komentarze

Popularne posty