migdały

   Migdały (nasiona migdałowca), to najszlachetniejsze z orzechów, stąd też ich tytuł - król orzechów. Pochodzące z rejonów Bliskiego Wschodu wyróżniają się swoimi właściwościami i wartościami odżywczymi:

  • mają najwięcej witaminy B2, E i błonnika ze wszystkich orzechów
  • w ponad 20% składają się z białka (zawierają go nawet więcej niż niektóre rośliny strączkowe, jak np. biała fasola)
  • są bogatym źródłem magnezu i fosforu
  • tłuszcz w migdałach zawiera wiele jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, obniżających poziom cholesterolu we krwi
  • mają wysoką zawartość argininy - aminokwasu poprawiającego wydolność pracę mięśni
  • chronią serce przed stresem
  • łagodzą stres i koją nerwy 
  • opóźniają procesy starzenia
  • wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację
  • działają przeciwdepresyjnie
  • korzystnie wpływają na włosy, skórę i paznokcie
  • opóźniają procesy starzenia się skóry
  • zapobiegają napadom głodu, są więc dobre dla osób odchudzających się
  • mają właściwości przeciwzakrzepowe
  • obniżają poziom złego cholesterolu we krwi
  • regulują ciśnienie tętnicze
  • olejek migdałowy działa nawilżająco i regenerująco, dlatego szczególnie jest polecany dla osób posiadających skórę suchą i wrażliwą
  • z kolei kwas migdałowy jest wykorzystywany podczas zabiegów medycyny estetycznej (działa antybakteryjnie, odbarwiająco i przeciwstarzeniowo)
  • migdały po zmieleniu, zmieszaniu z cukrem pudrem i białkiem dają marcepan

Komentarze

Popularne posty