migdały
Migdały (nasiona migdałowca), to najszlachetniejsze z orzechów, stąd też ich tytuł - król orzechów. Pochodzące z rejonów Bliskiego Wschodu wyróżniają się swoimi właściwościami i wartościami odżywczymi:
- mają najwięcej witaminy B2, E i błonnika ze wszystkich orzechów
- w ponad 20% składają się z białka (zawierają go nawet więcej niż niektóre rośliny strączkowe, jak np. biała fasola)
- są bogatym źródłem magnezu i fosforu
- tłuszcz w migdałach zawiera wiele jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, obniżających poziom cholesterolu we krwi
- mają wysoką zawartość argininy - aminokwasu poprawiającego wydolność pracę mięśni
- chronią serce przed stresem
- łagodzą stres i koją nerwy
- opóźniają procesy starzenia
- wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację
- działają przeciwdepresyjnie
- korzystnie wpływają na włosy, skórę i paznokcie
- opóźniają procesy starzenia się skóry
- zapobiegają napadom głodu, są więc dobre dla osób odchudzających się
- mają właściwości przeciwzakrzepowe
- obniżają poziom złego cholesterolu we krwi
- regulują ciśnienie tętnicze
- olejek migdałowy działa nawilżająco i regenerująco, dlatego szczególnie jest polecany dla osób posiadających skórę suchą i wrażliwą
- z kolei kwas migdałowy jest wykorzystywany podczas zabiegów medycyny estetycznej (działa antybakteryjnie, odbarwiająco i przeciwstarzeniowo)
- migdały po zmieleniu, zmieszaniu z cukrem pudrem i białkiem dają marcepan
Komentarze
Prześlij komentarz