makadamia
Makadamia (Macadamia) to drzewo występujące przede wszystkim w Australii i Nowej Zelandii. Zostało odkryte w 1857 roku przez botanika Waltera Hilla, który nazwał roślinę na cześć swojego przyjaciela Johna McAdama. Roślina ta osiąga wysokość około 5 m. Pierwsze owoce pojawiają się dopiero po upływie 5 lat.
Orzechy makadamii zawierają:
- około 76 % tłuszczów nienasyconych
- 10 % białka
- 8 % cukrów
- 6 % błonnika
- witaminę A i E
- witaminy z grupy B
- wapń, fosfor i żelazo
- ponadto zawierają najwięcej kalorii spośród wszystkich orzechów
- zaledwie 100 g pokrywa 20 % zapotrzebowania na żelazo i błonnik i niemal tyle samo kwasów tłuszczowych co oliwa z oliwek
- olej makadamiowy chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
Uwaga!
Orzechy makadamii są toksyczne dla psów. Nawet niewielka ich ilość może spowodować wymioty, drgawki, a także hipotermię.
Komentarze
Prześlij komentarz