orzechy brazyliskie

   Orzechy brazylijskie (nazywane także orzeszkami para, od regionu Pará w Brazylii, skąd pochodzą), rosną na jednym z najwyższych drzew w puszczy amazońskiej - orzesznicy brazylijskiej.


właściwości i zastosowanie:

  • są jednym z najbogatszych roślinnych źródeł selenu - do zaspokojenia dziennego zapotrzebowania na selen wystarczy tylko jeden orzech
  • są (zaraz po orzechach włoskich) najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
  • wspomagają pracę mózgu
  • mają dużą zawartość wapnia, magnezu, potasu, witaminy E oraz kwasu foliowego
  • są bardzo kaloryczne
  • mają zdolność do kumulowania baru i radu (silnie promieniotwórczych pierwiastków), ale na szczęście nie w takiej ilości, by mogły szkodzić zdrowiu
  • mogą powodować alergię
  • olej z orzechów brazylijskich doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry suchej i wrażliwej
  • orzechy brazylijskie można jeść na surowo albo dodać do sałatek 
  • sparzone i posiekane mogą zostać użyte choćby do przyrządzenia farszu; warto wiedzieć, że dobrze się komponują z pikantnymi przyprawami
  • na ich bazie wytwarza się słodkie masło

Komentarze

Popularne posty