orzechy brazyliskie
Orzechy brazylijskie (nazywane także orzeszkami para, od regionu Pará w Brazylii, skąd pochodzą), rosną na jednym z najwyższych drzew w puszczy amazońskiej - orzesznicy brazylijskiej.
właściwości i zastosowanie:
- są jednym z najbogatszych roślinnych źródeł selenu - do zaspokojenia dziennego zapotrzebowania na selen wystarczy tylko jeden orzech
- są (zaraz po orzechach włoskich) najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
- wspomagają pracę mózgu
- mają dużą zawartość wapnia, magnezu, potasu, witaminy E oraz kwasu foliowego
- są bardzo kaloryczne
- mają zdolność do kumulowania baru i radu (silnie promieniotwórczych pierwiastków), ale na szczęście nie w takiej ilości, by mogły szkodzić zdrowiu
- mogą powodować alergię
- olej z orzechów brazylijskich doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry suchej i wrażliwej
- orzechy brazylijskie można jeść na surowo albo dodać do sałatek
- sparzone i posiekane mogą zostać użyte choćby do przyrządzenia farszu; warto wiedzieć, że dobrze się komponują z pikantnymi przyprawami
- na ich bazie wytwarza się słodkie masło
Komentarze
Prześlij komentarz