orzeszki ziemne (arachidowe)

   Orzechy ziemne (arachidowe), popularnie zwane fistaszkami, botanicznie należą do rodziny roślin strączkowych. To wyjaśnia dlaczego mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów - 25,8 g/100 g, a więc znacznie więcej niż np. soczewica, fasola, czy ciecierzyca.
   Ponadto posiadają rekordową ilość witaminy B3, a także witaminę E, kwas foliowy, błonnik, potas oraz tłuszcze.

właściwości i zastosowanie:

  • poprawiają pamięć i koncentrację
  • łagodzą stres
  • ułatwiają zasypianie
  • prawdopodobnie zmniejszają ryzyko rozwoju choroby Alzheimera
  • zapobiegają miażdżycy oraz chorobom serca
  • obniżają zły cholesterol, a podwyższają dobry
  • chronią przed nadciśnieniem tętniczym
  • idealnie nadają się dla wegetarian, jak i dla osób uprawiających sport, szczególnie dla kulturystów

   Uwaga! Orzeszki ziemne, jak i powstające z nich masło są bardzo silnymi alergenami pokarmowymi. Mogą nawet doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, a ten do śmierci. Z kolei olej arachidowy, jeśli jest otrzymywany prawidłowo i nie zawiera białek, nie wywołuje alergii.

Komentarze

Popularne posty