orzeszki ziemne (arachidowe)
Orzechy ziemne (arachidowe), popularnie zwane fistaszkami, botanicznie należą do rodziny roślin strączkowych. To wyjaśnia dlaczego mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów - 25,8 g/100 g, a więc znacznie więcej niż np. soczewica, fasola, czy ciecierzyca.
Ponadto posiadają rekordową ilość witaminy B3, a także witaminę E, kwas foliowy, błonnik, potas oraz tłuszcze.
Ponadto posiadają rekordową ilość witaminy B3, a także witaminę E, kwas foliowy, błonnik, potas oraz tłuszcze.
właściwości i zastosowanie:
- poprawiają pamięć i koncentrację
- łagodzą stres
- ułatwiają zasypianie
- prawdopodobnie zmniejszają ryzyko rozwoju choroby Alzheimera
- zapobiegają miażdżycy oraz chorobom serca
- obniżają zły cholesterol, a podwyższają dobry
- chronią przed nadciśnieniem tętniczym
- idealnie nadają się dla wegetarian, jak i dla osób uprawiających sport, szczególnie dla kulturystów
Uwaga! Orzeszki ziemne, jak i powstające z nich masło są bardzo silnymi alergenami pokarmowymi. Mogą nawet doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, a ten do śmierci. Z kolei olej arachidowy, jeśli jest otrzymywany prawidłowo i nie zawiera białek, nie wywołuje alergii.
Komentarze
Prześlij komentarz