orzech laskowy

orzechy laskowe - właściwości i zastosowanie:

  • zawierają dużą ilość witaminy E, a także dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • można w nich znaleźć witaminy z grupy B, wapń, potas i fosfor
  • wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego
  • poprawiają pamięć
  • pomagają w przypadku napięcia nerwowego i stresu
  • regulują ciśnienie krwi
  • obniżają poziom złego cholesterolu we krwi
  • zapobiegają rozwojowi miażdżycy oraz skrzepom
  • zawierają argininę
  • wspomagają walkę ze zbędnym tłuszczykiem (tzw. oponka)
  • zawierają spore ilości błonnika
  • można je z powodzeniem wykorzystywać w kuchni 
  • rozdrobnione orzechy z mlekiem albo wodą z miodem pomagają na kaszel, z kolei liście i kora leszczyny są uznawane przez medycynę ludową za lekarstwo na żylaki
  • z orzechów laskowych wytwarza się popularne masło orzechowe, jak również chałwę
   
Uwaga! Łuskane orzechy należy przechowywać w ciemnych nieplastikowych pojemnikach, gdyż pod wpływem ciepła i światła szybko jełczeją. 

Komentarze

Popularne posty