orzech laskowy
orzechy laskowe - właściwości i zastosowanie:
- zawierają dużą ilość witaminy E, a także dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych
- można w nich znaleźć witaminy z grupy B, wapń, potas i fosfor
- wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego
- poprawiają pamięć
- pomagają w przypadku napięcia nerwowego i stresu
- regulują ciśnienie krwi
- obniżają poziom złego cholesterolu we krwi
- zapobiegają rozwojowi miażdżycy oraz skrzepom
- zawierają argininę
- wspomagają walkę ze zbędnym tłuszczykiem (tzw. oponka)
- zawierają spore ilości błonnika
- można je z powodzeniem wykorzystywać w kuchni
- rozdrobnione orzechy z mlekiem albo wodą z miodem pomagają na kaszel, z kolei liście i kora leszczyny są uznawane przez medycynę ludową za lekarstwo na żylaki
- z orzechów laskowych wytwarza się popularne masło orzechowe, jak również chałwę
Uwaga! Łuskane orzechy należy przechowywać w ciemnych nieplastikowych pojemnikach, gdyż pod wpływem ciepła i światła szybko jełczeją.
Komentarze
Prześlij komentarz