ryż - rodzaje

  • Arborio i vialone - to odmiany średnioziarniste wyselekcjonowane w Italii; po ugotowaniu ryż jest wilgotny, nabiera kremowej konsystencji; nadają się do risotta, paelli, zup, gołąbków i deserów
  • Basmati - charakteryzuje się śnieżnobiałymi, delikatnymi, smukłymi ziarnami; rośnie w Indiach i Pakistanie u podnóży Himalajów; podczas gotowania ziarna pęcznieją tylko wzdłuż, robią się niezwykle długie, cienkie i sypkie; idealny do potraw hinduskich, pilawu, ryb
  • Biały (polerowany) - bez łusek, szlifowany, lekko słodkawy i delikatniejszy w smaku od brązowego
  • Brązowy (naturalny) - najmniej przetworzony, ziarenka są pokryte łuską, dzięki czemu zachowuje więcej składników mineralnych, witamin i błonnika niż ryż biały
  • Dziki ryż (zwany owsem wodnym) - jest gatunkiem trawy rosnącej w Ameryce Północnej; ma długie ciemne ziarna przypominające ryż, orzechowy smak i aromat, lecz nie jest spokrewniony z ryżem; dobry do ryb, sałatek
  • Długoziarnisty - o ziarnach 4-5 razy dłuższych od ich szerokości; po ugotowaniu ziarna nie sklejają się, są lekkie i puszyste; nadaje się do większości potraw tradycyjnych i egzotycznych
  • Jaśminowy - to specjalna odmiana najwyższej jakości ryżu długoziarnistego pochodzącego ze wzgórz Tajlandii; ma śnieżnobiały kolor i delikatny jaśminowy aromat; dawniej był uprawiany specjalnie na królewskie stoły, obecnie stanowi podstawę kuchni tajskiej; idealny do potraw warzywnych i dań z ryżem na słodko 
  • Karolina - ma długie ziarna, a po ugotowaniu jest sypki, puszysty i delikatny w smaku; pochodzi z Indii, ale uprawia się go na całym świecie, głównie w USA, Argentynie i Brazylii; idealny do sałatek, ryb, owoców morza
  • Krótkoziarnisty (owalny) - charakteryzuje się prawie okrągłymi ziarenkami; łatwo wchłania wodę; ziarna po ugotowaniu są bardzo miękkie, sklejają się, tracąc kształt; wykorzystywany w takich potrawach jak sushi, farsze, zapiekanki
  • Parboiled - to ryż preparowany termicznie; przed młóceniem ziarna nawilża się parą wodną pod wysokim ciśnieniem, dzięki czemu wszystkie cenne składniki odżywcze z łuski przenikają do środka; ma podobne właściwości odżywcze jak ryż brązowy, ziarenka twardsze niż biały, ale za to po ugotowaniu się nie klei
  • W torebkach - ryż podgotowany i wysuszony, dzięki czemu gotuje się go krócej od zwykłego ryżu
biały

Komentarze

Popularne posty