figi
Figi to egzotyczne owoce, które posiadają szczególne wartości odżywcze. Niezwykle cenione są suszone figi, odznaczające się wyjątkowo wysoką zawartością wielu ważnych dla funkcjonowania organizmu pierwiastków.
właściwości i zastosowanie:
- w medynie niekonwencjonalnej figi gotowane w mleku uśmierzają ból gardła
- odwar z ususzonych liści używa się jako środka przeciwko kaszlowi z przeziębienia, a nawleka przygotowana z liści i spirytusu łagodzi duszności w astmie
- sok mleczny (lateks), wypływający po zranieniu kory, przyspiesza gojenie się ran, a nasiona fig działają łagodnie przeczyszczająco
- odwar z młodych listków pity na czczo zabija pasożyty
- współczesna fitoterapia poleca pić sok z fig, by wzmocnić serce i naczynia wieńcowe
- wśród wszystkich owoców to właśnie suszone figi odznaczają się największą zawartością wapnia
- suszone figi są najlepszym źródłem błonnika spośród wszystkich suszonych owoców
- są także skarbnicą potasu i magnezu
- figi powinny być delikatnie i miękkie w dotyku, jednak najlepsze są te, które pokrywa biały, równomierny nalot (to nie pleśń a wytrącający się cukier)
- figi, a także daktyle i rodzynki, mogą powodować migrenę lub zaostrzać jej objawy
- nie powinny po nie sięgać osoby zmagające się z cukrzycą
- są dość kaloryczne
Komentarze
Prześlij komentarz