mule

     Mule to niewielkich rozmiarów owoce morza i jednocześnie jeden z rodzajów małży. Można je spotkać także pod nazwą omułki. Mule wyróżnia charakterystyczna, bardzo ciemna muszla. Żyją w słonych akwenach i są obecne również w Bałtyku, jednak ze względu na zanieczyszczenie wody lepiej ich nie spożywać (zjedzenie ich mogłoby się przyczynić do zatrucia pokarmowego). Dziko żyjące mule poławia się we Francji, Włoszech oraz w Hiszpanii.

    Muszla otaczająca mule jest delikatna i cienka. To właśnie ona chroni małża po wyjęciu z wody. Uwaga! Przed rozpoczęciem gotowania mule należy dokładnie obejrzeć i wyrzucić wszystkie, które są pęknięte lub uszkodzone. Podobnie postępuje się w przypadku otwartych muszli. Ważny jest też zapach. Powinien być przyjemny i słonawy. Brzydki oznacza, że mule są nieżywe i należy je wyrzucić.

    Mule mogą mieć kolor od żółtego po pomarańczowy. Odcienie mogą się różnić pomiędzy poszczególnymi muszlami. 

właściwości i zastosowanie:

- Uwaga! mule najlepiej przyrządzić i zjeść zaraz po zakupie (można je przechowywać w lodówce, ale maksymalnie 2-3 dni)

- są bogate w jod, selen, cynk oraz fluor

są źródłem pełnowartościowego oraz łatwo przyswajalnego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych

są niskokaloryczne

wspierają koncentrację i odporność, regulują gospodarkę hormonalną, a także obniżają stężenie złego cholesterolu

korzystnie wpływają na układ krążenia, kostny oraz mięśniowy

najczęściej podaje się je po marynarsku duszone w winie lub z sosem pomidorowym

- można je także gotować na parze, grillować i zapiekać

- smak muli dobrze podkreślają takie produkty jak: masło, oliwa, śmietana, mleczko kokosowe, chilli, świeże zioła, cebula, czosnek i szynka parmeńska

można je wykorzystać jako składnik risotto, paelli, spaghetti, zupy lub podać samodzielnie z dodatkiem bagietki

- można je też jeść na surowo, wystarczy je skropić sokiem z cytryny albo polać sosem

Jak jeść mule?

- muszle chwyć specjalnymi sztućcami lub jedną dłonią

mięso wydobądź widelcem lub pustą muszlą (posługuj się nią jak małymi szczypcami)

pustą muszlę odłóż na pusty talerz

w razie potrzeby dłonie opłucz w miseczce z wodą i wytrzyj serwetką (powinna to być inna serwetka niż ta do ust) 

Jak przyrządzić mule?

dokładnie oczyść muszle - twardą lub drucianą szczotką usuń wszystkie narośla, glony oraz bisiory (nitki, którymi mule przytwierdzają się do podłoża)

opłucz muszle pod bieżącą wodą

mule gotuj krótko - około 6 minut; dłuższe gotowanie sprawi, że małże będą twarde i gumowe

- po tym czasie wszystkie muszle powinny się otworzyć, a jeśli jakieś pozostały zamknięte - należy je wyrzucić 


    Ciekawe połączenie smaków króluje w Belgii. Serwuje się tam mule z dodatkiem frytek, a do sosu zamiast wina wykorzystuje się piwo. Z kolei w Norwegii podaje się je w śmietanie.

Komentarze

Popularne posty