mule
Mule to niewielkich rozmiarów owoce morza i jednocześnie jeden z rodzajów małży. Można je spotkać także pod nazwą omułki. Mule wyróżnia charakterystyczna, bardzo ciemna muszla. Żyją w słonych akwenach i są obecne również w Bałtyku, jednak ze względu na zanieczyszczenie wody lepiej ich nie spożywać (zjedzenie ich mogłoby się przyczynić do zatrucia pokarmowego). Dziko żyjące mule poławia się we Francji, Włoszech oraz w Hiszpanii.
Muszla otaczająca mule jest delikatna i cienka. To właśnie ona chroni małża po wyjęciu z wody. Uwaga! Przed rozpoczęciem gotowania mule należy dokładnie obejrzeć i wyrzucić wszystkie, które są pęknięte lub uszkodzone. Podobnie postępuje się w przypadku otwartych muszli. Ważny jest też zapach. Powinien być przyjemny i słonawy. Brzydki oznacza, że mule są nieżywe i należy je wyrzucić.
Mule mogą mieć kolor od żółtego po pomarańczowy. Odcienie mogą się różnić pomiędzy poszczególnymi muszlami.
właściwości i zastosowanie:
- Uwaga! mule najlepiej przyrządzić i zjeść zaraz po zakupie (można je przechowywać w lodówce, ale maksymalnie 2-3 dni)
- są bogate w jod, selen, cynk oraz fluor
- są źródłem pełnowartościowego oraz łatwo przyswajalnego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych
- są niskokaloryczne
- wspierają koncentrację i odporność, regulują gospodarkę hormonalną, a także obniżają stężenie złego cholesterolu
- korzystnie wpływają na układ krążenia, kostny oraz mięśniowy
- najczęściej podaje się je po marynarsku duszone w winie lub z sosem pomidorowym
- można je także gotować na parze, grillować i zapiekać
- smak muli dobrze podkreślają takie produkty jak: masło, oliwa, śmietana, mleczko kokosowe, chilli, świeże zioła, cebula, czosnek i szynka parmeńska
- można je wykorzystać jako składnik risotto, paelli, spaghetti, zupy lub podać samodzielnie z dodatkiem bagietki
- można je też jeść na surowo, wystarczy je skropić sokiem z cytryny albo polać sosem
Jak jeść mule?
- muszle chwyć specjalnymi sztućcami lub jedną dłonią
- mięso wydobądź widelcem lub pustą muszlą (posługuj się nią jak małymi szczypcami)
- pustą muszlę odłóż na pusty talerz
- w razie potrzeby dłonie opłucz w miseczce z wodą i wytrzyj serwetką (powinna to być inna serwetka niż ta do ust)
Jak przyrządzić mule?
- dokładnie oczyść muszle - twardą lub drucianą szczotką usuń wszystkie narośla, glony oraz bisiory (nitki, którymi mule przytwierdzają się do podłoża)
- opłucz muszle pod bieżącą wodą
- mule gotuj krótko - około 6 minut; dłuższe gotowanie sprawi, że małże będą twarde i gumowe
- po tym czasie wszystkie muszle powinny się otworzyć, a jeśli jakieś pozostały zamknięte - należy je wyrzucić
Ciekawe połączenie smaków króluje w Belgii. Serwuje się tam mule z dodatkiem frytek, a do sosu zamiast wina wykorzystuje się piwo. Z kolei w Norwegii podaje się je w śmietanie.
Komentarze
Prześlij komentarz