biały mak
Biały mak to druga obok maku niebieskiego główna odmiana tego produktu. Jest on charakterystyczny dla kuchni wschodniej, szczególnie dużą popularnością cieszy się w kuchni indyjskiej.
Smak białego maku jest nieco delikatniejszy i słodszy niż maku niebieskiego, dlatego wykorzystuje się go głównie w cukiernictwie jako nadzienie do ciast, ciasteczek, bułek, tortów. To także składnik rogali świętomarcińskich - produktu o chronionej nazwie pochodzenia, wpisanego na listę chronionych oznaczeń geograficznych i wypiekanego 11 listopada (w dniu Św. Marcina). Ponadto biały mak znajduje się również w kutii, potraw z makaronu i ryżu. W kuchni indyjskiej stosuje się go do zagęszczania sosów oraz jako dodatek do potraw mięsnych i rybnych.
Ziarenka maku białego są drobne, twarde i przybierają kształt nerki, są trochę mniejsze od ziaren maku niebieskiego.
właściwości i zastosowanie:
- jest bogatym źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
- jest bardzo kaloryczny
- charakteryzuje się wysoką zawartością miedzi, wapnia, i fosforu
- to doskonałe źródło żelaza, magnezu i cynku
- jest również bogaty w witaminy, głównie w witaminy z grupy B
- zapobiega zaparciom
- obniża stężenie cholesterolu LDL oraz wpływa na regulację stężenia insuliny i glukozy we krwi
- pozytywnie wpływa na układ kostny
- łagodzi stany zapalne, gorączki, bóle zębów, bóle stawów, wymioty i nudności
- poprawia funkcjonowanie układu nerwowego oraz łagodzi objawy bezsenności
- dobroczynnie wpływa na układ krążenia
- jest wykorzystywany jako dodatek do sałatek, granoli, musli, ciasteczek, muffinek albo jako posypka do wypieków
- przed dodaniem warto poddać go krótkiemu prażeniu na patelni lub pieczeniu, co spotęguje jego smak i aromat
- stosowany jako nadzienie do ciast należy przed zmieleniem zalać wrzątkiem, pozostawić na kilka godzin oraz odsączyć nadmiar wody
- innym sposobem jest zalanie go gorącą wodą i gotowanie przez około pół godziny od momentu zagotowania
Uwaga. Mimo korzystnych właściwości zdrowotnych biały mak nie jest produktem polecanym dla wszystkich. Szczególnie ostrożne powinny być osoby zażywające leki, ponieważ mak może wchodzić z nimi w interakcje, co może być niebezpieczne dla zdrowia. Do tego mak jest ciężkostrawny, dlatego nie powinno się go włączać do diety dzieci poniżej 2. roku życia, osób na diecie lekkostrawnej oraz osób z chorobami układu pokarmowego.
Uwaga. Mimo korzystnych właściwości zdrowotnych biały mak nie jest produktem polecanym dla wszystkich. Szczególnie ostrożne powinny być osoby zażywające leki, ponieważ mak może wchodzić z nimi w interakcje, co może być niebezpieczne dla zdrowia. Do tego mak jest ciężkostrawny, dlatego nie powinno się go włączać do diety dzieci poniżej 2. roku życia, osób na diecie lekkostrawnej oraz osób z chorobami układu pokarmowego.
Komentarze
Prześlij komentarz