pandan
Pandan jest rośliną pochodzącą z Azji i to właśnie tam od lat znajduje największe uznanie. Jest powszechnie wykorzystywany w kuchni, ale też w lecznictwie i kosmetyce.
Pod pojęciem pandan kryje się około 600-700 gatunków krzewów oraz drzew rosnących na wybrzeżach morza i przy ujściach rzek w południowo-wschodniej Azji oraz Oceanii. Najbardziej znanym rodzajem jest pandan wonny.
Pandan ma cienki, zwykle rozgałęziony pień i długie, do 10 m liście, często kolczaste. Jego kwiaty zwykle są zebrane w kolby, zaś owoce to jagody albo pestkowce.
- liście znalazły zastosowanie w kuchni tajskiej, filipińskiej, malezyjskiej, wietnamskiej oraz indyjskiej
- wkłada się je do zup, ryżu albo innych potraw podczas gotowania
- w kuchni Dalekiego Wschodu używa się też ich do zawijania mięs, ryb czy owoców morza, by zachować ich naturalne soki
- używa się też ich w formie świeżych podartych na paski kawałków zawiązanych na węzełki
- pasty z liści używa się do uzyskania charakterystycznego koloru deserów i napojów
- ponadto z liści robi się maty i przedmioty codziennego użytku
- kwiaty są bazą aromatycznych olejków, niektóre gatunki służą do produkcji środków owadobójczych
- w Indiach, do aromatyzowania dań mięsnych i pilawu, stosuje się esencję otrzymywaną z kwiatów (nosi ona nazwę esencja kewra)
- pandan jest często dodawany do czekoladowych deserów
- określa się go mianem azjatyckiej wanilii, gdyż używa się go do aromatyzowania wielu potraw
- jadalne są owoce pandanu, które wykorzystuje się zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce
- ekstrakt z owoców normalizuje skórę, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi oraz odnawia po oczyszczeniu
- w lecznictwie ludowym Azji liście pandanu stosuje się jako środek na łagodzenie stresu oraz na oparzenia słoneczne
- napar z liści to środek na uśmierzenie bólu głowy i stawów, obniżenie gorączki, pomoc w problemach skórnych
Pod pojęciem pandan kryje się około 600-700 gatunków krzewów oraz drzew rosnących na wybrzeżach morza i przy ujściach rzek w południowo-wschodniej Azji oraz Oceanii. Najbardziej znanym rodzajem jest pandan wonny.
Pandan ma cienki, zwykle rozgałęziony pień i długie, do 10 m liście, często kolczaste. Jego kwiaty zwykle są zebrane w kolby, zaś owoce to jagody albo pestkowce.
zastosowanie:
- liście znalazły zastosowanie w kuchni tajskiej, filipińskiej, malezyjskiej, wietnamskiej oraz indyjskiej
- wkłada się je do zup, ryżu albo innych potraw podczas gotowania
- w kuchni Dalekiego Wschodu używa się też ich do zawijania mięs, ryb czy owoców morza, by zachować ich naturalne soki
- używa się też ich w formie świeżych podartych na paski kawałków zawiązanych na węzełki
- pasty z liści używa się do uzyskania charakterystycznego koloru deserów i napojów
- ponadto z liści robi się maty i przedmioty codziennego użytku
- kwiaty są bazą aromatycznych olejków, niektóre gatunki służą do produkcji środków owadobójczych
- w Indiach, do aromatyzowania dań mięsnych i pilawu, stosuje się esencję otrzymywaną z kwiatów (nosi ona nazwę esencja kewra)
- pandan jest często dodawany do czekoladowych deserów
- określa się go mianem azjatyckiej wanilii, gdyż używa się go do aromatyzowania wielu potraw
- jadalne są owoce pandanu, które wykorzystuje się zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce
- ekstrakt z owoców normalizuje skórę, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi oraz odnawia po oczyszczeniu
właściwości:
- w lecznictwie ludowym Azji liście pandanu stosuje się jako środek na łagodzenie stresu oraz na oparzenia słoneczne
- napar z liści to środek na uśmierzenie bólu głowy i stawów, obniżenie gorączki, pomoc w problemach skórnych
Komentarze
Prześlij komentarz